Èxit de la conferència sobre crisi i alternatives organitzada per la CUP a Girona

Nacional

Arcadi Oliveras i David Fernández congreguen una munió de persones, i desgranen causes de la crisi i alternatives per al futur. La CUP presenta propostes […]


Arcadi Oliveras i David Fernández congreguen una munió de persones, i desgranen causes de la crisi i alternatives per al futur. La CUP presenta propostes per a superar la crisi a nivell de Girona

Prop d’un centenar de persones van assistir el passat dijous 24 de novembre a l’acte organitzat per la CUP de Girona, que sota el títol ‘Anàlisi de la crisi i alternatives’ va servir per analitzar les causes que han originat la crisi econòmica que va esclatar l’any 2008. El professor Arcadi Oliveras va fer un repàs de les principals causes que han originat l’esclat de la crisi i el creixement de les desigualtats als Països Catalans i arreu del món. Una fiscalitat injusta i asimètrica, el domini corporativista d’unes quantes famílies poderoses, l’esgotament d’un model de desenvolupament basat en l’acumulació, l’explotació i la degradació ambiental, una política de retallades socials que s’està abraonant contra les classes populars, així com una democràcia de baixa intensitat, en són algunes. Unes causes que, segons Oliveras, als Països Catalans han provocat un augment històric de la taxa d’atur (el 20% de la població) i un increment de la precarietat i la pobresa.  El professor també va fer especial esment a la responsabilitat que té el sector financer en l’actual crisi, i va denunciar l’existència de paradisos fiscals i pràctiques evasives, que compten amb la complicitat de partits polítics i institucions.

Al seu torn, l’activista David Fernández, activista social i cooperativista, va explicar l’experiència de COOP 57 i va analitzar magistralment la història del cooperativisme al nostre país, afirmant amb rigor i decisió que aquesta és una alternativa sòlida que ens pot ajudar a superar la crisi, democratitzar l’economia i enfrontar-nos al poder de les multinacionals. Fomentar l’estalvi i el crèdit, crear ocupació, reactivar l’economia productiva, impulsar projectes d’economia social i solidària, crear riquesa i que aquesta reverteixi en el territori i les persones, són les principals potencialitats del cooperativisme, que a Catalunya genera el 6% del PIB. Així, Fernández va encoratjar als assistents a apostar pel cooperativisme com a alternativa a l’economia especulativa.

Per la seva banda Toni Rico, professor d’Història  i militant de la CUP, va exposar breument algunes de les propostes de la CUP en l’àmbit econòmic municipal, que passen per desenvolupar un IBI més progressiu, impulsar la municipalització d’alguns serveis que actualment estan externalitzats al sector privat i crear una xarxa d’economia social i solidària en què el cooperativisme hi tingui un paper destacat.

25 de novembre de 2011