“Fer-ho possible”, el lema amb el qual l’Esquerra independentista afronta la Diada nacional de Catalunya

Nacional

Centrarà el seu discurs polític en la importància de la força popular per aconseguir la independència, així com l’antifeixisme enfront de l’auge de l’extrema dreta catalana i la vinculació amb de les lluites socials


Davant un context de la disputa de la noció de catalanitat i del model de país, i amb la via el procés donat per finalitzat, enguany l’Esquerra Independentista (EI) -formada per la CUP, Arran, Alerta Solidària, la COS, Endavant i el SEPC- centrarà els eixos polítics de la  Diada nacional de Catalunya en la lluita antifeixista , l’alliberament social i de gènere  i la necessitat de passar a l’ofensiva a través de la força de la mobilització popular per assolir la independència. Amb aquesta idea d’avançar a través de l’organització i la vinculació amb les lluites socials, “Fer-ho possible” serà el lema que acompanyarà la manifestació i els actes polítics d’aquest 11 de setembre. 

Els independentistes han posat sobre la taula  la necessita respondre “davant un context de dretanització que ha fet virar les posicions catalanistes i amb la irrupció d’una extrema dreta catalana amb un discurs independentista que ajuda a donar forma política a l’independentisme identitari”. Així ho ha dit la membre del Secretariat Nacional de la CUP, Gemma Codina, tot assenyalant que aquest és un dels principals reptes actuals del moviment independentista. Per això, apunta, “cal reforçar la idea d’un independentisme antifeixista que defensi desacomplexadament la cultura i la llengua arreu dels Països Catalans, així com un projecte independentista vinculat amb l’alliberament social i de gènere que integrin aquestes lluites”.

D’altra banda, l’Esquerra Independentista  ha criticat  l’estratègia del pactisme amb l’Estat espanyol desenvolupada per  diverses formacions polítiques independentistes els darrers anys, tot assenyalant que aquesta ha comportat “una rebaixa de les demandes que han passat de la realització d’un referèndum a l’aprovació  de l’amnistia i el finançament singular com a bases per una nova etapa autonomista.”

Davant d’aquest context, i donant el procés per acabat, els anticapitalistes interpel·len la necessitat de recuperar la força del poble per passar a l’ofensiva: “La història ens ha demostrat que només quan el poble s’organitza i pren la iniciativa podem avançar cap als nostres objectius. No podem esperar res de governs o lideratges que han demostrat la seva incapacitat per impulsar una veritable transformació més enllà de simbolismes i jugada-mestrisme”. Així ho ha apuntat la portaveu del SEPC, Júlia Portet, tot assenyalant que “cal recuperar la iniciativa des de baix, construint poble i teixint complicitats. No necessitem noves fórmules màgiques, sinó la força de la gent mobilitzada i organitzada”.

Portet també ha explicat un dels altres eixos centrals per part de l’esquerra independentista   aquest 11S: la necessitat de ressituar la independència com una via per assolir els objectius en clau de transformació socialista i feminista de la societat: “el moviment independentista està indestriablement vinculat amb les lluites socials, per tant, també ens centrarem amb la confrontació del model turístic actual i la defensa dels serveis públics  i l’habitatge digne”. Per tot plegat, aquesta Diada Nacional de Catalunya plantegen apel·lar a un independentisme “que recuperi l’essència republicana del projecte independentisme que havia estat majoritari” i fan una crida tots els moviments socials i populars i al conjunt de la ciutadania a sumar-se a aquesta Diada. “La defensa del dret a l’autodeterminació i la lluita per la nostra llengua i cultura són part indissociable de la lluita per un país socialment just”.

Esquerra Independentista – Països Catalans

4 de setembre de 2024