Girona: La CUP demana que es recuperi l’antic emplaçament de la seu del Centre d’Unió Republicana

Nacional

Noves obres amenacen les darreres restes de la seu política. El Centre d'Unió Republicana de Girona va comptar entre 1908 i 1939 amb un local […]Noves obres amenacen les darreres restes de la seu política. El Centre d'Unió Republicana de Girona va comptar entre 1908 i 1939 amb

un local social situat al número 23 del carrer de Carme, ben a prop de

la Pujada de les Pedreres.


Fou un espai actiu, on es dugueren a terme activitats recreatives i polítiques. Comptà amb una sala de ball i un cafè. El seu grup teatral (la Secció Dramàtica) fou molt actiu alhora d'implicar les classes populars en la cultura. Amb l'arribada de les tropes franquistes a la ciutat el centre fou desmantellat. L'any 1979, l'edifici que ocupava fou enderrocat definitivament però fins a dia d'avui s'han mantingut tres elements arquitectònics (dos paviments i una paret del cafè). Ara, noves obres amenacen la seva preservació. La CUP de Girona demana que es mantinguin i es dignifiqui la memòria de l'espai.

"L'enderroc definitiu de les restes de l'antic centre republicà s'enduria una part de la memòria col.lectiva dels gironins". Amb aquesta afirmació Jordi Navarro, portaveu de la CUP, ha volgut expressar la necessitat de preservar les restes de l'antic espai. En l'actual debat sobre la memòria històrica, la candidatura independentista ha volgut remarcar que els espais físics són també contenidors de memòria col.lectiva. En aquest sentit, una moció de la CUP ja va denunciar el mes d'abril del 2008 – a través d'una moció que no fou duta al ple municipal – la importància de preservar la memòria del Centre d'Unió Republicana. El text demanava habilitar i obrir l'espai al públic.

La CUP proposa que es mantinguin els tres elements arquitectònics per tal que una comissió d'especialistes faci una valoració del seu interès històric. A més, tal i com deien a la moció presentada, els independentistes volen que s'hi habiliti un espai o jardí municipal que dugui per nom "del Centre Republicà de Girona" (el nom popular de l'antic local). Aquest jardí també podria comptar amb una placa commemorativa. Cal tenir en compte que l'any passat (2008) va fer cent anys de la inauguració del centre. A aquest espai s'hi podria accedir a través d'un passadís que travessaria la planta baixa de la nova edificació que s'està construint en aquests moments (corresponent al n.23-29 del carrer del Carme), des del mateix carrer. Segons la CUP, també es podria considerar una altra entrada des de la Pujada de les Pedreres, amb un accés adjacent a la porta de l'IES Jaume Vicens Vives.

13 de gener de 2009