El Govern està suplint la manca de recursos públics per fer front a la COVID-19 amb limitacions de drets fonamentals i responsabilitzant la població

Nacional

Conscients de l’enorme responsabilitat política i social que recau en aquests moments sobre totes les institucions públiques, tant municipals com autonòmiques, des de la CUP […]


Conscients de l’enorme responsabilitat política i social que recau en aquests moments sobre totes les institucions públiques, tant municipals com autonòmiques, des de la CUP volem aportar la nostra anàlisi i un seguit de propostes per revertir la situació d’excepcionalitat que s’ha vist agreujada els darrers dies per l’augment de contagis de la COVID-19. 

  1. La CUP sempre s’ha mostrat a favor de les recomanacions i mesures emprades amb l’objectiu de frenar els contagis de la COVID-19 i evitar el col·lapse de la sanitat pública. Tot i així, considerem que les mesures que ha estat aplicant el Govern de la Generalitat les darreres setmanes ni són efectives ni van directament a l’arrel dels focus de contagi. 
  2. Les mesures que proposa el Govern no serveixen per frenar la corba i són un pretext per justificar la petició de l’estat d’alarma a l’estat espanyol. Entre les mesures sol·licitades i aplicades pel govern de la Generalitat, destaquen la limitació de moviment entre les 23h i les 6h i el tancament de bars i restaurants, mesures que no són realment efectives per frenar i revertir la corba de contagis. Necessitem d’altres mesures efectives com l’augment de rastrejadors, el reforç del sistema sanitari públic, el reforç del transport públic, la reducció de ràtios a les escoles o la intervenció de les residències geriàtriques. 
  3. Per tant, la CUP considera que el govern de la Generalitat està suplint la manca de recursos públics amb què es troba el país per fer front a la COVID-19 amb limitacions i retallades dels drets fonamentals, traslladant la responsabilitat de l’augment dels contagis directament a la població. 
  4. S’està normalitzant la retallada de drets i llibertats com a pretext sanitari per frenar la corba de contagis, sense fer ni un sol pas per revertir aquelles polítiques de privatització i retallades que ens han dut fins aquí i que afecten directament a la sanitat i a l’educació pública. 
  5. Per aquest motiu, seguim proposant mesures prioritàries per reduir la corba de contagis i instant al Govern a fer-les efectives:
  • Sanitat: augmentar els rastrejadors, de gestió pública i efectiva; reforç a l’Atenció Primària per evitar el seu desbordament; més recursos, tant econòmics com materials (de protecció, testos, instal·lacions, etc) i millors condicions laborals pels professionals sanitaris i pels estudiants de Medicina i Infermeria que hagin de reforçar el sistema sanitari públic.
  • Ensenyament: Urgeix la reducció de les ràtios i duplicar grups de manera generalitzada, que fa mesos que la població catalana espera, i noves contractacions de professorat.
  • Transport: Contrari a les mesures aplicades per les autoritats competents, és absolutament prioritari el reforçament del transport públic a les hores punta. 
  • Centres de Treball: exigència de PCR, EPIs i controls de temperatura, així com augmentar les inspeccions laborals. 
  • Residències Geriàtriques: garantir serologia i PCR’s per treballadores i les persones que resideixen, garantir l’atenció mèdica als residents per part dels CAP, establir un servei d’infermeria de 24 hores i avançar cap a un model de gestió 100% pública. 

 

24 d'octubre de 2020