S’intensifiquen les converses per articular una candidatura de ruptura independentista i anticapitalista

Nacional

Responent a l’emplaçament llançat per la Crida Constituent el mes passat, diferents organitzacions independentistes, anticapitalistes, ecologistes i municipalistes s’han reunit per analitzar el moment polític […]


Responent a l’emplaçament llançat per la Crida Constituent el mes passat, diferents organitzacions independentistes, anticapitalistes, ecologistes i municipalistes s’han reunit per analitzar el moment polític actual i estudiar les possibilitats d’articular una proposta política de ruptura amb la intenció d’elaborar una candidatura àmplia per a les properes eleccions que, en principi, han de tenir lloc aquesta primavera.

En aquest sentit, organitzacions com la CUP, Els Verds – Alternativa Verda, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, L’Aurora, Comunistes de Catalunya, Corrent Roig, Col·lectiu Drassanes, Procés Constituent (en qualitat d’observador) i candidatures municipals com UM9, Compromís per Cerdanyola, Alternativa d’Esquerres per Badia, Entesa per Sabadell, COP de Ripollet, Esquerra Alternativa per Barberà, Crida per Mollet, Construïm Alternatives L’Hospitalet i Alternativa d’Esquerres de Cornellà, van acordar debatre la possibilitat de compartir un marc polític i una proposta organitzativa que els permetin configurar una alternativa electoral.

El marc polític haurà de basar-se en tres eixos: ruptura amb el marc jurídico-polític; defensa d’un canvi de model econòmic, social, territorial i energètic basat en mesures concretes que responguin a les necessitats de les classes populars; i per unes noves institucions del poder popular. Aquest marc ha de permetre la proclamació de la República Catalana i l’obertura d’un procés constituent popular que trenqui amb el règim del 78 i permeti establir un model econòmic i social que posi les riqueses del país en mans de la majoria. En aquest àmbit, la proposta també inclourà una relació d’actuacions prioritàries i urgents per pal·liar l’actual situació d’emergència social.

Per la seva banda, la proposta organitzativa haurà de contenir els principis ètics que han de compartir les persones i organitzacions implicades, així com els processos assemblearis que garanteixin un funcionament democràtic de la candidatura i que permetin la participació tant d’organitzacions i col·lectius organitzats com de persones individuals. En aquest sentit, les línies bàsiques de la proposta passarien per una limitació de mandats i sous de les persones parlamentàries, la no duplicitat de càrrecs, la consulta permanent de les decisions parlamentàries a les bases i al conjunt de la societat, la transparència i qualsevol altre element que permeti impulsar i donar suport a l’autoorganització i la mobilització popular.

Totes les organitzacions van acordar continuar els contactes i convocar una nova reunió per al proper dia 11 de desembre, a la qual estan convidats altres partits i col·lectius de l’òrbita rupturista.

Així mateix, el dia 20 de desembre es farà la presentació de la proposta en un acte públic que comptarà amb la participació de totes les organitzacions i col·lectius compromesos en aquesta proposta.

5 de desembre de 2014