La CUP considera inacceptables les retallades en sanitat pública i reclama que s’aturin

Nacional

Els anticapitalistes alarmen del desmantellament que pateixen els centres d’atenció primària i exigeixen al Govern aprovar el suplement de crèdit per fer front a les mancances pressupostàries


La CUP-DT reclama al departament de Salut que aturi immediatament les retallades als centres de l’ICS. Així ho han fet, de nou, després que ahir la portaveu del Govern, Patricia Plaja, expliqués que l’Institut Català de la Salut (ICS) ha traslladat  la indicació de no contractar substitucions per garantir una “contenció econòmica”.

Després de parlar amb el personal sanitari de diferents centres de l’ICS, la CUP ha comprovat que l‘abast de la decisió també comporta no substituir el personal de vacances, no prorrogar els contractes eventuals, tancar carteres o paralitzar el seguiment de pacients crònics als centres sanitaris d’atenció primària, entre altres mesures. En aquest sentit, la diputada de la CUP, Laia Estrada, ha titllat al Departament de Salut d’irresponsable, tot destacant que el passat nou d’abril el Govern va aprovar un suplement de crèdit de 1.850 milions d’euros per “atendre increments de despesa davant la no aprovació dels pressupostos del 2024”. Estrada remarca que aquell suplement incloïa una dotació per a salut que hauria d’haver contemplat la totalitat de les necessitats a cobrir. És per això que la CUP considera inacceptables les retallades imposades pel Departament de Salut als centres de l’ICS i insta el Govern a aprovar un suplement de crèdit per fer front a les mancances pressupostàries. 

En el moment de l’aprovació del suplement pressupostari la CUP, juntament amb representants sindicals, va denunciar les retallades en personal i material imposades pel Departament de Salut a grans hospitals com la Vall d’Hebron per manca de pressupost.  Unes retallades que la formació independentista va qualificar d’injustificades i va reclamar una còpia dels informes que motivaven la retallada anunciada tant de personal com de recursos materials de l’hospital.  A hores d’ara, la CUP no ha obtingut resposta ni, per tant, justificació d’aquesta decisió.  

Amb tot plegat, la formació anticapitalista considera que les noves retallades que patirà l’ICS només es poden emmarcar en una dinàmica de contenció pressupostària “per desmantellar la sanitat pública i, especialment, l’atenció primària”.  En cas de no ser així, afegeix Estrada, “cal que el Departament solucioni amb la major celeritat i urgència aquest dèficit pressupostari amb un suplement de crèdit destinat únicament a aquesta qüestió”.

5 de juny de 2024