La formació anticapitalista assenyala que l’empresa responsable no ha demanat els permisos mínims per instal·lar la de xarxa setanta-set canons de neu.
Els cupaires alerten que el model econòmic del Pirineu porta a la destrucció ambiental i l’expulsió de les veïnes del territori i demanen un canvi de rumb que passi per la diversificació econòmica.
La CUP ha registrat a antifrau una denúncia per un presumpte delicte urbanístic i ambiental de l’estació d’esquí de Baqueira Beret. En la documentació, s’han presentat les ortofotos que mostren que l’estació hauria realitzat la construcció d’una xarxa de 77 canons de neu sense haver demanat els permisos mínims que estableix la legislació. Una xarxa de canons que ha estat instal·lada a la zona que connecta Baqueira amb el Pallars Sobirà i són necessaris per permetre arribar l’estació de Baqueira al Pallars.
“Aquesta zona mai havia presentat problemes de neu, però amb el canvi climàtic la situació ha canviat”, ha assenyalat el diputat de la CUP-DT, Dani Cornellà, tot destacant que l’obertura de l’estació cap al Pallars permet un procés d’especulació urbanística amb segones residències de luxe a la Vall d’Àneu, “gràcies al reclam que es tenir una pista d’esquí”. És per això que la CUP ha demanat a antifrau que estudiï si hi ha delicte urbanístic i ambiental per part de Baqueira Baret SA per haver construït 77 canons de neu artificial sense permís.
Els anticapitalistes han fet una crítica a les conseqüències nefastes que suposen les estacions d’esquí per la població del territori: “segones residències de luxe buides pràcticament tot l’any i els treballadors vivint en furgonetes. Aquest model productiu és negatiu per a les persones i per al medi ambient”, ha apuntat Cornellà, tot preguntant-se: “Quin sentit té fer neu artificial en ple canvi climàtic? Quin sentit fer neu artificial per promoure l’especulació amb segones residències de luxe?”.
Amb tot, la CUP ha criticat el model de desenvolupament econòmic “depredador del medi ambient però també per les persones, i està clar que l’augment desorbitat del preu de l’habitatge i la precarietat laboral, no són el millor que li pot passar a un territori”.
Per això, els cupaires destaquen que cal un canvi de rumb al Pirineu que passi per una diversificació econòmica: “Al Pirineu cal potenciar l’agricultura i la indústria. Necessitem feina estable i de qualitat perquè el jovent no hagi de marxar. Cal crear un nou model econòmic que maximitzi el benefici econòmic i ambiental”, ha conclòs Cornellà.