La CUP denuncia la deficiència del transport públic: “La Generalitat té la clau per garantir un servei públic que vertebri el país”

Parlament

Els independentistes han presentat un decàleg de necessitats per la millora del servei de tren i autobús que reforci les línies regionals -impulsant línies nocturnes-; una tarifa íntegra arreu del país i garantir la freqüència amb un màxim de cada dues hores


La CUP ha presentat un decàleg de propostes per millorar i impulsar el servei de transport públic arreu del país. Ho ha fet davant de l’estació de Sants, després d’una acció on ha denunciat el mal funcionament de Renfe i Rodalies i ha reivindicat un transport públic digne: “un servei de tren que vertebri el país, amb el bus com a complement, per arribar fins a l’últim racó del territori”. Així ho ha defensat la cap de llista de la CUP-DT, Laia Estrada, tot assenyalant que la Generalitat té la clau i plena competència per coordinar els recorreguts i horaris de les línies de bus amb el tren: “una coordinació que, fins ara, ha estat inexistent en molts punts del país”, ha denunciat.  

Per revertir-ho, els cupaires aposten per una xarxa pública integral que suposi una veritable alternativa als mitjans de transport privat. Per això, han destacat diverses intervencions claus. D’una banda, que la Generalitat de Catalunya aposti per millorar i potenciar el servei de tren i la doti de recursos econòmics. De l’altra, consideren essencial que hi hagi connexions en transport públic a totes les comarques: “que no depenguin de la radialitat de les àrees metropolitanes, ni tampoc dels límits provincials. És urgent desplegar una xarxa de busos intercomarcals d’aquestes característiques, amb freqüències suficients per moure’s per anar a treballar, estudiar”. 

Estrada també ha remarcat la necessitat de reforçar els serveis regionals i fer que totes les línies ferroviàries del país no tinguin cap buit de més de dues hores de servei en cap sentit;  impulsar una operadora pública de bus “per combatre les mancances estructurals a què els monopolis territorials de companyies de bus han acabat portant i integrar tarifàriament tot el transport públic del país. “Cal abandonar la perspectiva radiocèntrica de Barcelona i començar a compendre la mobilitat de persones, no de vehicles, cosa que servirà per reduïr la contaminació però també millorarà la seguretat a les carreteres”. 

“Arribar puntual a la feina no pot ser una qüestió de sort”

Sota el lema “Renfe ens roba la vida”, la CUP-DT també han volgut evidenciar els problemes amb els quals es troba diàriament la classe treballadora,i la pèrdua de temps que els suposa el mal servei, funcionament i connexió de Renfe i rodalies amb una acció a la mateixa estació de Sants. “Les usuàries de la Renfe ens hem acostumat al fet que anar a agafar el tren per treballar o tornar a casa després d’una jornada laboral sigui una autèntica loteria”, així ha resumit el mal funcionament del servei de transport públic, el candidat de la CUP per Barcelona, David Caño. “Les poques freqüències ens aboquen a viatjar atapeïdes; les males condicions de les vies de serveis, dels trens, o dels mateixos autobusos, fan que les incidències i els retards siguin el pa de cada dia, i la puntualitat, el fet sorprenent”, ha denunciat.  
Els cupaires han recordat que, segons un informe presentat pel Departament de Territori a finals del 2023, durant el 2022 el conjunt del sistema de Rodalies de Catalunya va registrar 831 incidències greus durant el 2022, més de dues al dia. En total els minuts de retard acumulats s’han gairebé doblat en els últims 10 anys, dels 200.000 minuts de l’any 2011 als prop de 400.000 el 2022. “Són unes xifres vergonyoses: No podem deixar que sigui una qüestió de sort arribar puntual a la feina, aconseguir seure a un seient al final de la jornada, arribar a casa abans que es faci fosc. Tot això no pot ser com una tirada a una ruleta de la sort”, ha sentenciat Caño.

24 d'abril de 2024