La CUP-NCG acusa al govern d’abandonar els Ajuntaments en la gestió de les residències

Municipal, Nacional, Parlament

Els anticapitalistes demanen al Departament que escolti les demandes municipals per poder mantenir el servei en mans de gestió pública


La CUP-NCG ha acusat el govern d’abandonar els Ajuntaments en la gestió de les residències per gent gran. Els anticapitalistes han denunciat la manca de recursos que es troben nombrosos municipis del país per poder garantir el servei: “La Generalitat està abandonant els ajuntaments amb la gestió de les residències, deixant-los sense suport i abocant-los poc dissimuladament a l’externalització”, ha dit la diputada de la CUP-NCG, Basha Changue, en roda de premsa al Parlament. Changue ho ha fet acompanyada de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, l’alcalde de Casserres, Eduard Subirana, entre altres càrrecs electes qui han fet una reunió prèvia amb la resta de grups parlamentaris per exposar la situació que pateixen en els seus municipis.

Actualment, de les quasi 65 mil places disponibles de residències, més de 50 mil són gestionades per empreses i entitats privades, només el 17% són de titularitat i gestió pública. Davant aquestes xifres els independentistes apel·len a la necessitat urgent que la Generalitat abandoni el seu “model de privatització” i destini els recursos necessaris per enfortir la xarxa de titularitat pública. Els independentistes consideren que el govern hauria de ser el principal responsable de garantir el servei de residències públic a tot el territori. Per això, critiquen la gestió dels darrers anys marcada per la falta de planificació territorial i de recursos ha acabat traspassat les competències del servei als consistoris. “Davant dècades de deixadesa per part del govern per proveir les places públiques necessàries, molts ajuntaments del país han anat assumint la gestió de centres o impulsant la construcció dels mateixos amb el sector privat”, ha sentenciat Changue.

En aquest context, la CUP-NCG ha posat d’exemples diversos casos com són els de la Seu D’Urgell on degut a “la falta de planificació territorial s’ha empès a l’ajuntament a impulsar la construcció d’un centre residencial”, Santa Coloma de Gramenet o Sant Feliu de Guíxols “on s’està incomplint l’acord marc signat entre el Departament i l’Ajuntament a l’anterior legislatura on es prometia una altra residència”.


Sobre el cas de Berga: “Simplement estem demanant ajuda”

Des de l’Ajuntament de Berga, han fet una crida urgent perquè el Departament els proporcioni els recursos necessaris per poder mantenir la gestió de la residència pública de San Bernabé. “Nosaltres volíem tenir una residència 100% pública, però Berga tenim 16 mil habitants, el pressupost limitat i les mans que tenim i en l’àmbit administratiu i de contractació tenim molts problemes”, ha explicat l’alcalde Ivan Sànchez. Sánchez ha exposat la delicada situació en la qual es troben i ha fet una crida urgent al Departament: “Demanem de forma temporal que ens ajudin, que ens acompanyin”.

13 de desembre de 2023