Els independentistes critiquen les mesures del govern: “barra lliure per uns sectors i restriccions per la ciutadania”
La CUP-NCG ha desplegat un seguit de propostes per fer front a la situació de sequera que pateix el país. Entre elles, es demana un canvi de model econòmic que protegeixi a la pagesia i la ramaderia, la fi dels macroprojectes i que s’avanci cap a un model de gestió 100% públic de l’aigua. Així ho ha explicat el diputat de la CUP-NCG, Dani Cornellà, en roda de premsa al Parlament de Catalunya. Cornellà ha exigit al govern “valentia política” per aplicar mesures que abordin la crisi climàtica i ha qüestionat les restriccions que està aplicant: “Com pot el govern decretar restriccions cada vegada més severes, quasi criminalitzant el consum ciutadà o municipal, i alhora permetre el consum per ús lúdic com el golf o les pistes d’esquí?”.
“Portem 36 mesos de sequera, amb unes mesures que sempre hem dit que s’han pres tard i malament“, ha començat la intervenció el diputat Cornellà. El cupaire ha demanat al govern que prengui mesures excepcionals com, per exemple, restriccions a les empreses embotelladores per poder aturar l’assecament dels aqüífers, la reducció del consum als grans consumidors o la prohibició de la utilització de l’aigua per usos recreatius. Actualment, el golf a Lloret de Mar consumeix més de 210.000 metres cúbics d’aigua anuals, el de Pals se situa per sobre el milió anual i la pista d’esquí de Vallter 2000 més de 180.000 metres cúbics segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua en relació a l’aprofitament de l’aigua de pous i captacions superficials. Davant aquestes xifres, els anticapitalistes assenyalen la incongruència de l’executiu alhora d’aprovar restriccions a la sequera mentre deixa “barra lliure” a les grans empreses i al sector del turisme: “Això no és tractar a tots els sectors per igual, d’això se’n diu barra lliure per alguns sectors i restriccions per la resta i la ciutadania”, ha sentenciat Cornellà.
És per aquest motiu que la CUP-NCG ha anat un pas més enllà amb propostes que consideren imprescindibles per pal·liar la situació d’emergència actual de la sequera. En primer lloc, respecte a la pagesia i la ramaderia han demanat un pla urgent d’adequació dels sistemes de reg a Catalunya que protegeixi el sector. En segon lloc, han posat sobre la taula la necessitat d’una aposta clara per la municipalització de l’aigua. Diversos exemples en Ajuntaments demostren que quan el servei és públic hi ha més inversió i, per tant, un major control de fuites. També, han demanat aturar l’augment del preu de l’aigua als veïns i veïnes que prové de la dessalinització i aprovar o millorar l’ordenança municipal d’estalvi d’aigua a cada municipi. A més, s’ha instat a desenvolupar un pla d’urgència per a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua als municipis a Catalunya. Finalment, els cuapires han posat el focus en els macroprojectes. Exigeixen que s’aturin tots els plans director urbanístics del país i tots els macroprojectes com el Quart Cinturó, el Hard Rock o la Ryder CUP de golf del 2031, entre moltes altres infraestructures que consideren requereixen d’un consum elevat d’aigua tant per construir-les com pel seu funcionament. “Demanem un informe integral sobre el cicle de l’aigua a Catalunya que reculli el global de recursos hídrics disponibles pels propers 20 anys. Cal aturar totes aquestes infraestructures fins que el país no decideixi quin model vol”, ha conclòs el diputat Cornellà.
Sobre la proposta de vaixells que transportin l’aigua des de l’Ebre
En relació amb la proposta de la possibilitat de traslladar l’aigua amb vaixells des de l’Ebre fins cap a l’àrea metropolitana com va passar l’any 2008: “un episodi vergonyós que més val oblidar“. Pels anticapitalistes, el govern pot prendre moltes altres accions abans d’arribar aquesta situació. El diputat Dani Cornellà, ha explicat que “totes les propostes que els hi hem fet podrien servir per evitar arribar aquest escenari” però ha advertit que “cal valentia política” i “apostar per un altre model que no sigui el depredador i consumidor de recursos que s’està promovent“.