La CUP-NCG fa pública una conversa entre Xavi Pellicer i Mar Ampurdanès sobre les negociacions amb ERC pels pressupostos

Nacional, Parlament

D’aquesta manera, els independentistes pretén influir de manera activa en l’elaboració d’uns nous comptes que satisfacin millor les necessitats del país


La CUP-NCG ha volgut posar llum a l’estratègia del partit en les negociacions dels pressupostos de 2024 amb el Govern d’ERC publicant una conversa entre els diputats Xavier Pellicer i Mar Ampurdanès. Els representants de la CUP encarregats de liderar les converses sobre els comptes expliquen l’estat actual de les negociacions i les propostes que l’esquerra independentista està defensant. Després d’allunyar-se dels pressupostos anteriors, la CUP pretén influir de manera activa en l’elaboració d’uns nous comptes que satisfacin millor les necessitats del país. 

Els diputats critiquen els resultats dels últims pressupostos aprovats amb el PSC i els Comuns, subratllant les repercussions negatives en matèria de medi ambient i les greus deficiències en polítiques d’habitatge i de serveis públics. Els dos expliquen la resposta que ha donat la CUP que es basa en una proposta amb un marc de mínims configurat en quatre eixos centrals: habitatge, salut, emergència climàtica i redistribució de la riquesa.

En aquest sentit, els portaveus algunes han desglossat algunes de les propostes que han presentat, com els mil milions per a habitatge públic o l’eliminació dels desnonaments i els talls de llum. També, han reiterat la demanda que el 25% del pressupost de salut es destini a l’atenció primària, un pla d’acció per a les llistes d’espera i el reforç en l’àmbit de la salut mental. A més, els representants de la CUP també defensen la internalització dels serveis del 061 i del 112. Pel que fa a la redistribució de la riquesa, els diputats argumenten la necessitat d’introduir un nou tram a l’IRPF perquè les persones amb ingressos superiors a 100.000 d’euros l’any contribueixin més, així com un impost per a grans superfícies i multinacionals com Amazon.

En paral·lel, la CUP també aposta per la creació d’una distribuïdora pública que asseguri preus justos en origen, tant per a la pagesia i la ramaderia com per als consumidors finals als supermercats. En aquesta línia, proposen la creació d’una xarxa catalana de supermercats públics. Propostes que se sumen al conjunt de mesures que s’han presentat a ERC per fer front a la sequera, incloent la municipalització de la gestió de l’aigua i el desplegament de polítiques per millorar els sistemes de reg.

Els anticapitalistes fan pública aquesta conversa després que aquesta setmana s’hagi destapat el pacte entre ERC i el PSC pels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona. Un pacte que ja han demanat que no es reediti a la Generalitat perquè asseguren portarà “destrucció pel territori amb macroprojectes i més empobriment de la gent”. En aquesta línia, durant la conversa, els dos diputats es mostren molt crítics amb el rol del PSC, al qual acusen de promoure polítiques alineades únicament amb els interessos de Foment del Treball i de mantenir posicions de negacionisme climàtic. Per això, fan una crida a ERC a ser valents i a implementar les polítiques transformadores que el país necessita.

Veure la conversa completa:

22 de febrer de 2024