Laia Jurado (Vic): Carta Oberta a l’Alcalde de Vic

Nacional

Benvolgut Alcalde: En el teu discurs de presa de possessió com a alcalde de Vic vas fer una aposta pel que vas anomenar Consell de […]Benvolgut Alcalde: En el teu discurs de presa de possessió com a alcalde de Vic vas fer una aposta pel que vas anomenar Consell de Ciutadania. Et recordo les teves paraules:  “Aquest Consell de Ciutadania és una de les grans apostes de la legislatura. Aquí ens hi hem de trobar tots i aquesta és la meva voluntat”.


Des de la CUP vam decidir formar part d’aquest Consell perquè podia ser una bona eina per afrontar molts dels problemes de la nostra ciutat. Ara, set mesos després, aquest Consell de Ciutadania ha quedat en no res. El Consell s’ha convocat tan sols dues vegades en el temps que portem de legislatura.Alguna de les propostes que es van aprovar en el primer Consell ja han estat enterrades i el segon encara va ser pitjor, ja que va comportar el trencament de l’equip de govern. Convocat dues hores abans de la reunió se’ns va presentar la proposta del nou model Vic (embrió dels Centres d’acollida que ara ens planteja el conseller Ernest Maragall). No es va passar de discutir el primer punt, es va tancar la sessió i… ja no se n’ha parlat mai més.


Alcalde, no pot ser que feu les coses “per la via ràpida” i sense estudiar les conseqüències. Crec que has comès un gran error en presentar aquest nou “model Vic” sense ser consensuat amb ningú. Primer de tot, el Consell de Ciutadania  havia de servir per tractar aquests temes i  n’hauríem hagut de parlar abastament fins arribar a un acord dels grups polítics que en formem part, amb la participació i les aportacions  dels docents de la ciutat, ja que realment qui ha d’aplicar els nous projectes educatius són ells i són qui millor coneixen la situació real.  Ells estan immersos en la realitat del dia a dia. Aquest hauria d’haver estat el camí correcte i d’aquí cap a la Conselleria d’Educació per a obtenir els recursos necessaris i no aquesta pretensió de crear aquests Centres d’acollida temporals segregats de la realitat de l’escola.En tot cas des de l’Ajuntament es podria crear un Servei d’acollida i integració pels nouvinguts (nens/nenes i familiars) per a donar-los a conèixer la nostra realitat, la nostra cultura i el nostre idioma, però com a un servei paral·lel i coordinat amb l’escola. No ens valen els centres segregadors que proposa la Conselleria i que des del govern aplaudiu, per molt que ara digueu de limitar l’estada a tres mesos.  Això és tan sols ajornar i agreujar el problema. Igualment les escoles hauran de reservar places pels nouvinguts i a més haurem perdut tres mesos en la integració real.Alcalde, ves a donar un vol pels patis de les escoles (sense càmeres ni seguicis) i veuràs en quin idioma juguen els nens i les nenes nouvingudes, i tingues per segur que aquesta és la forma més ràpida d’integrar-se i aprendre el nostre idioma. Amb els centres que preteneu crear els/les alumnes perdran tot el temps que hi siguin, ben segur. Jugaran en xinès, en àrab, en qualsevol idioma menys en català, per molt que s’esforcin, que ho faran, els mestres i les mestres que treballin amb ells.


Alcalde, per favor,  rellegeix el teu discurs de presa de possessió i tornem a l’esperit del Consell de Ciutadania, encara som a temps de fer les coses ben fetes.

30 de gener de 2008