Lleida: La CUP, en defensa del patrimoni històric de la ciutat

Nacional

La CUP de Lleida ha realitzat, dimecres 16 de maig, un acte davant del monestir de Sant Ruf, obra arquitectònica del segle XII que inspirà la […]



La CUP de Lleida ha realitzat, dimecres 16 de maig, un acte davant del monestir de Sant Ruf, obra arquitectònica del segle XII que inspirà la posterior realització de la Seu Vella, en defensa del patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la ciutat. La CUP ha denunciat la deixadesa de l'equip govern en la preservació del patrimoni històric citant com a exemples el cas de Sant Ruf, l'enderroc d'edificis modernistes obra de l'arquitecte Morera i Gatell, o bé la voluntat de convertir el Roser en un parador nacional.


Defensem el patrimoni històric i cultural de Lleida 


La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida manifesta la seva perplexitat davant de casos de desempara institucional en què es troben edificis i elements arquitectònics com el de l’antic monestir de Sant Ruf, situat prop de la carretera de Torre-serona. Al mateix temps que la CUP ratifica la seva postura en la defensa de l’Horta i la seva defensa com a espai d’interès biològic i cultural de referència per a la resta del municipi. 


Aquesta construcció, pensada per ser un priorat canonical dels agustinians, gaudeix de la protecció que mereixen els elements més rellevants del patrimoni català ja que està incoat l’expedient com a bé d’interès nacional. Depenent de la congregació de Sant Ruf d’Avinyó, es va erigir sobre una antiga mesquita que fou cedida pel bisbe de Lleida Guillem Pere de Ravidats a l’ordre occitana. 


El monestir, considerat el primer d’estil romànic a Lleida, va ser construït sota la direcció del primer mestre de la Seu Vella, Pere de Coma. De fet, Josep Lladonosa i Pujol afirma a Història de la ciutat de Lleida que Sant Ruf no és sinó uns dels “epígons de la magna catedral romànica en els quals, bé que senzillament, entren en els mateixos elements arquitectònics que en aquella: façana de dos vessants, carteles tolosanes, columnes dobles de mitja canya i influència morisca”. Per tant, podríem dir que l’antic priorat -del qual se’n conserven l’absis central i un de lateral, amb un tros de la nau marcant el perímetre de l’edifici i diversos murs de càrrega i voltes – és un prototip de la Seu Vella.Actualment, la construcció, de propietat privada des de la desamortització,  compta amb un afegit contemporani que ha servit perquè el monument passi a ser un magatzem de material agrícola. 


La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida demana que un monument d’aquest interès, declarat com un dels més rellevants del patrimoni català, tingui l’atenció que li correspon per part de la Paeria, i que actuï per evitar el seu estat ruïnós actual, aprofitant les línies de subvenció de la Generalitat de Catalunya per a aquestes finalitats i adquirint l’antic monestir de Sant Ruf per a la ciutadania de Lleida, convertint-lo en un espai de recreació històrica. 


Aquesta reivindicació s’afegeix a les ja fetes per donar un impuls al patrimoni històric, arquitectònic, cultural i artístic de la ciutat. Des de l’intent perquè el consistori municipal repensés la seva decisió d’enderrocar edificis modernistes fins a la crida per a la millora dels edificis i elements arquitectònics destacats de la Bordeta, el passat mes de març.

16 de maig de 2007