El passat mes de novembre, una delegació de la CUP va aprofitar la seva visita a l’Uruguai per a trobar-se amb diferents agents polítics i socials d’esquerres. L’objectiu era conèixer la realitat política de l’Uruguai amb els reptes a encarar abans de les eleccions del 2019, i poder compartir la situació del procés d’autodeterminació del poble català i el context de repressió i vulneració de drets a l’Estat espanyol.
La CUP va reunir-se amb companys del Movimiento de Participación Popular, amb qui també van tenir un intercanvi sobre les lluites feministes a ambdós països, acordant una trobada amb parlamentàries per entomar en profunditat el tema.
En aquest espai vam compartir l’anàlisi sobre els principals problemes de les organitzacions i de les societats des d’un punt de vista feminista, i quines són les respostes que va construint el moviment d’esquerres. Aquí es va obrir la porta a un treball conjunt amb el Grup de Treball de Feminisme de la CUP, per compartir propostes i projectes, i avaluar quines idees es podrien replicar a les nostres organitzacions. La diada del 25 de novembre vam poder acompanyar-les a les manifestacions i actes que van tenir lloc a Montevideo, també de la mà de la candidata del moviment per ser la pròxima presidenta de l’Uruguai, Carolina Cosse i amb l’Ana Miranda, eurodiputada del BNG. La marxa va estar organitzada per diversos col·lectius feministes i tenia una part d’institucional.
Amb la Carolina Cosse, candidata del MPP a la presidència de l’Uruguai, i l’Ana Mioranda, eurodiputada del BNG
Més endavant, la delegació de la CUP va poder trobar-se també amb el Director de Vinculación del Ministerio de Relaciones Exteriores del Uruguay pel tema de la diàspora. Vam parlar sobre les uruguaianes a l’exterior i com treballar per resoldre els problemes d’immigració, el conveni Uruguai-Espanya de 1870, etc.
Una altra trobada rellevant va ser la reunió amb companyes del Movimiento de Liberación Nacional – Tupamaros, encarregats de Relacions Internacionals. Totes elles històriques del moviment i de la repressió de la dictadura. Vam poder compartir el nostre projecte polític i la visió del projecte independentista com a eina per canviar el sistema polític, econòmic i social. Aquesta visió els interessava molt i la trobada va ser intensa i llarga.
Finalment, el 24 de novembre la CUP va assistir a l’acte del MPP, llista 609, un acte molt gran i important tot just abans del plenari del 25 de novembre on l’ MPP havia de decidir a quina candidatura donava suport en les eleccions internes. Durant l’acte va haver-hi la participació de Pepe Mujica que va fer un parlament de més d’una hora compartint anàlisi sobre l’estat del món. La delegació de la CUP va aprofitar El més interessant va ser que vam coincidir amb molta gent coneguda i vam estar parlant en petits espais de la situació a PPCC, de la CUP i de la nostra implicació.