L’Ajuntament de Mataró està executant una estratègia perfectament planificada per acabar amb els espais i els sectors crítics amb la gestió del govern municipal. El […]
L’Ajuntament de Mataró està executant una estratègia perfectament planificada per acabar amb els espais i els sectors crítics amb la gestió del govern municipal. El mètode emprat combina l’arraconament informatiu, les sancions econòmiques i la judicialització de les activitats alternatives.
La censura informativa afecta a totes les activitats que realitzen els moviments socials alternatius de la ciutat. En aquest sentit, les activitats i les opinions de la CUP són vetades als mitjans locals: Televisió de Mataró, Capgròs, Més Maresme, El Punt. En el nostre cas, aquests mitjans addueixen que la informació es fa en funció de la representació dels partits polítics i, atès que la CUP no té presència a l’Ajuntament, opten per ignorar-nos. De fet, com els altres col·lectius censurats, només hi apareixem com a font de conflicte: judicis, multes, identificacions, merders…
D’aquesta manera, alguns mitjans i professionals de la comunicació han contribuït a estigmatitzar la imatge del nostre col·lectiu i les nostres propostes de millora de la ciutat.
Les sancions econòmiques que ha patit i continua patint la CUP són totes derivades de la restricció i privatització dels espais públics, la qual cosa entorpeix la llibertat d’expressió del nostre col·lectiu. La normativa municipal, aprovada "democràticament" al ple, respon a un model de civisme unilateral, implantat pel tripartit de Mataró (PSC-ICV-ERC) i executat inflexiblement pel regidor Ramon Bassas. El problema no és només de la CUP, perquè hi ha un grapat de persones i entitats que han denunciat l’absència de cartelleres, el fet que l’agenda cultural no recull segons quins actes, que es deneguen permisos per fer segons quins actes, que s’identifica i es coacciona a les persones de segons quines entitats, que es nega la infrastructura per realitzar determinades activitats, que es fan pagar els equipaments públics com Can Palauet.
El resultat de tot plegat ha estat, en el darrer any, un constant degoteig de sancions a la llibertat d’expressió.
La CUP va reclamar diàleg amb les entitats. El regidor Francesc Melero va prometre que traslladaria la proposta. Però, encara estem esperant. Mentrestant, però, el problema de les sancions econòmiques s’ha vist agreujat amb la penalització d’una festa de Cap d’Any organitzada al CSOA La Fibra i amb la persecució judicial d’una persona acusada de participar en la manifestació que va denunciar l’extrema violència amb què la Policia Autonòmica va desallotjar el militants antiguerra que havien ocupat simbòlicament la delegació d’Hisenda.
Davant de la situació creada, des de la CUP tornem a reclamar al govern municipal de Mataró que respecti la llibertat d’expressió per a totes les entitats de la ciutat. Per tot plegat, insistim que cal obrir una taula de diàleg que resolgui els punts de conflicte (cartelleres, ús d’espais i equipaments públics) per tal que la normativa de civisme s’adeqüi a la diversitat d’expressions ciutadanes existents a Mataró.
Finalment, volem manifestar la nostra solidaritat amb les persones sancionades i, especialment, davant del judici que se celebrarà l’11 de juliol, contra la persona acusada de fer una pintada en què es denunciava l’actuació dels Mossos i que li pot caure una multa, que oscil·la entre els 2.500 i 5.000 euros, intercanviables per 6 mesos de presó i una altra multa de 700 euros. Entenem que el compromís solidari amb la pau a l’Iraq, no pot deixar de banda la solidaritat amb les persones del nostre país i de la nostra ciutat que es van manifestar contra la barbàrie imperialista. Novament, lamentem l’actitud repressiva de la justícia espanyola i la connivència de l’Ajuntament de Mataró.
9 de juliol de 2006