Mataró: La CUP proposa la construcció nacional per donar ressposta a les necessitats socials

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Mataró va organitzar, dimecres 10 de setembre un acte públic a la sala d'actes de Can Palauet, amb el […]


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Mataró va organitzar, dimecres 10 de setembre un acte públic a la sala d'actes de Can Palauet, amb el títol “El nostre futur econòmic: independència” i que va comptar les intervencions de Carles Sastre (I-CSC), Saturnino Mercader (comitè d'empresa dels conductors d'autobusos de TMB) i Xavier Safont-Tria (regidor de la CUP a l'Ajuntament de Mataró) i amb l'assistència d'unes quaranta persones.

Saturnino Mercader va explicar la lluita dels conductors d'autobusos de Barcelona (empresa TMB) per aconseguir dos dies de descans setmanals. El procés de reivindicació va culminar en èxit i destaca el fet rellevant que es va dur a terme de forma assembleària, al marge dels sindicats UGT i CCOO (sempre afins al poder) i cercant la complicitat dels moviments socials. Aquestes peculiaritats van motivar una dura repressió i persecució policial, judicial i mediàtica dels vaguistes; la qual cosa situa de forma crua l'escenari de les lluites sociolaborals que vulguin reeixir al nostre país. Mercader va remarcar, el fet que el des d'un principi van tenir clar que “el futur comença en la lluita”.

Carles Sastre va fer una extensa diagnosi del context socioeconòmic i de la viabilitat de l'opció independentista. Després de constatar la rellevància del l'espoli econòmic o els dèficits en infraestructures, va fer observar que de forma conseqüent la reivindicació de la sobirania cada vegada està més lligada a factors funcionals i de pragmatisme i menys en elements identitaris. Emperò, va alertar davant del fet que l'espanyolisme, que  d'una banda ha augmentat la pressió simbòlica, també està desplegant polítiques pragmàtiques copiant el model unionista de l'estat Canadenc aplicat en contra de les aspiracions sobiranistes del Quebec (model ben après per Carme ChacónPSC) i que se centra en el desplegament d'ajuts assistencial (família, habitatge, beques, etc.)  amb finalitat clientelar i d'adhesió enfront de la possible desafecció de la ciutadania catalana. Sastre va preconitzar la necessitat d'una unitat transversal i des de la base per l'autodeterminació i que doni resposta a les necessitats socials.

Finalment, Xavier Safont-Tria (regidor de la CUP) va fer un discurs centrat en la necessitat d'iniciar la construcció nacional i aparcar les trifulgues polítiques de la negociació estatuària i del finançament. Va recordar que les cartes estan marcades des de fa més de trenta anys i totes les negociacions acaben amb la imposició dels interessos del govern espanyol per damunt de la voluntat i les necessitats de la nació catalana. Va denunciar l'actitud servil i l'escassa credibilitat de l'actual classe política catalana i va apostar per l'autoorganització popular i la regeneració a fons des de la base perquè, segons va afirmar, per a construir una nació lliure cal una bona base. Fent un paral·lelisme amb el món casteller va dir que “abans que l'enxaneta arribi a dalt de tot, necessitem fer pinya en tots els àmbits de la societat (sindical, cultural, educatiu, esportiu, econòmic, juvenil…), prendre consciència de qui som, autocentrant-nos i deslligant-nos mentalment de la dependència envers l'Estat espanyol”

En el torn d'intervencions obert al públic, es va assenyalar la necessitat de dotar la nació catalana d'un estat propi per tal de poder garantir el progrés i el benestar social de les classes populars, atesa  la situació de descapitalització i la manca de recursos amb què compten les administracions catalanes per fer front a situacions com l'increment demogràfic dels darrers anys (fruit de l'arribada de població immigrada). Sense poder polític i sense diner, dependrem de la caritat de Madrid i ajuntaments com el de Mataró no tindran més remei que externalitzar i privatitzar serveis públics i hipotecar-se per cobrir el buit dels ingressos que fins ara havien obtingut destruint el territori i la ciutat (via especulació).

Parlament de la CUP a l'ofrena floral

La CUP de Mataró va participar en l'acte institucional de l'ofrena floral de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre al monument de Rafael de Casanova de la nostra ciutat. El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, va denunciar la inutilitat de la classe política catalana (CiU, Esquerra, PSC, ICV) que porta més de 30 anys marejant la perdiu i que en l'actual conjuntura tampoc no té res a pelar perquè en Solbes (Ministre d'Economia espanyol) ja va manifestar la voluntat d'imposar el seu criteri per damunt dels catalans. Va proposar iniciar la construcció nacional catalana i en aquest sentit va destacar la importància de la lluita i de l'organització popular. Finalment, va desplegar una bandera estelada recordant que fa cent anys de la creació d'aquest símbol i va retreure que l'Ajuntament de Mataró no l'hagi penjat en un lloc públic destacat, com si que ho han fet molts consistoris catalans i va cloure la seva intervenció assegurant que el nostre futur econòmic, social, lingüístic, cultural i territorial passa per la independència.

12 de setembre de 2008