Montesquiu: La CUP i els pares dels infants, contra el tancament de la llar de Montesquiu

Nacional

L'Ajuntament al·lega dèficit econòmic per poder mantenir el servei. La Candidatura d’Unitat Popular de Montesquiu s’oposa a la decisió de l’equip de govern d’ERC de […]


L'Ajuntament al·lega dèficit econòmic per poder mantenir el servei. La Candidatura d’Unitat Popular de Montesquiu s’oposa a la decisió de l’equip de govern d’ERC de tancar per motius de dèficit econòmic la llar d’infants municipal “Els Putxinel·lis”, i també retreu que en el darrer ple no s’aprovés dedicar un espai per a activitats de la gent gran a través d’un possible casal d’avis, tot i haver estat recollides unes 200 signatures en favor d’aquesta petició.

La CUP veu il•legalitats en el tancament de la guarderia, i assegura que “el procediment de tancament de la llar d’infants municipal està envoltat de mitges veritats, falsedats, i el que és més greu, d’irregularitats i il•legalitats, ja que no s’ha seguit ni s’han tingut en compte cap dels compromisos i convenis adoptats per l’Ajuntament amb el Departament d’Educació, ni existeix cap acte administratiu que acordi el tancament, ni s’ha tingut en compte la liquidació de les treballadores de la llar d’infants”

COMUNICAT

Des de la l’Assemblea Local de la CUP de Montesquiu volem manifestar el nostre rebuig a la decisió presa per l’Ajuntament de Montesquiu de tancar la Llar d’Infants municipal “Els Putxinel•lis”. En moments de crisi i quan la gent esperàvem un compromís ferm per part de l’Ajuntament en l’aposta clara per les polítiques socials, l’equip de govern format per ERC ha girat l’esquena al municipi prenent decisions que fan retrocedir el benestar social de la ciutadania de Montesquiu. En el passat ple, l’equip de govern va tombar la moció que la CUP va presentar demanant que l’Ajuntament cedís un espai municipal per a crear-hi un Casal d’Avis que desenvolupés activitats socials, culturals, i lúdiques després que es recollissin més de 200 signatures, ha deixat de pagar els llibres escolars que fins ara pagava i per últim vol tancar la Llar d’Infants malgrat hi hagi 10 infants ja matriculats sobre un total de 15.

Entenem que l’equip de govern no té en compte els sectors socials del poble més vulnerables, com són la gent gran i els infants i que prioritza altres despeses que al nostre entendre són del tot innecessàries. En el Ple del 13 d’abril, la CUP va presentar una moció demanant la supressió de les despeses derivades de dietes dels regidors de l’equip de govern, la supressió dels lots de Nadal tant de treballadors/es com de càrrecs electes i la supressió del sou que cobren els regidors de l’equip de govern que suposa més de 20.000 € l’any.

L’equip de govern va votar-hi en contra al•legant que en el moment que s’haguessin de produir retallades ja es prendria una decisió al respecte. A més a més, hem constatat com tot el procediment de tancament de la llar d’infants municipal està envoltat de mitges veritats, falsedats, i el que és més greu, d’irregularitats i il•legalitats, ja que no s’ha seguit ni s’han tingut en compte cap dels compromisos i convenis adoptats per l’Ajuntament amb el Departament d’Educació, ni existeix cap acte administratiu que acordi el tancament, ni s’ha tingut en compte la liquidació de les treballadores de la llar d’infants.

Després dels últims esdeveniments, des de la CUP constatem que s’ha posat via directa a la retallada social sense valorar les repercussions socials que això pot tenir per Montesquiu. Volem manifestar la nostra solidaritat amb les famílies afectades pel tancament de la Llar d’infants, i manifestem la nostra voluntat per utilitzar tots els mitjans al nostre abast per evitar aquest tancament, alhora que animem al conjunt de la població a que es rebel•li contra aquestes retallades socials que de ben cert tindran unes repercussions molt negatives per al conjunt del municipi ja que Montesquiu és una de les poblacions d’Osona amb un índex més elevat d’atur.

CUP Montesquiu

………………………………………………………………………..

Les famílies afectades també es pronuncien

Per la seva part, els pares i mares dels infants afectats també han fet pública una declaració contra el tancament:, que reproduïm tot seguit:


En defensa del futur de Montesquiu,

No al tancament de la Llar d’Infants!!!

El passat dijous, l’alcalde de Montesquiu (Antonio Martín) i el regidor d’Educació (Xavier Soler) van convocar els pares i mares de la Llar d’Infants “Els Putxinel•lis” de Montesquiu en una reunió.

Per sorpresa de les famílies presents, se’ns va comunicar que l’Ajuntament no volia assumir el cost que genera la Llar d’Infants i que havia decidit tancar-la. Els motius de la decisió eren l’excessiu sou de les dues treballadores que segons ells cobren, que només hi hagin 10 nens i nenes matriculades a hores d’ara sobre un total de 15 i que mantenir un servei deficitari en moments de crisi era un preu massa elevat per només beneficiar a 10 o 15 famílies. Alhora, se’ns va comunicar que si els pares la volíem reobrir, n’havíem d’assumir la gestió, canviar-ne la titularitat de pública a privada, negociar a la baixa els sous de les dues professores, i assumir tots els riscos, possibles deutes i previsible dèficit.

En cap cas se’ns va donar la possibilitat de trobar una solució que no provoqués el tancament de la Llar d’Infants, ja fos establint un increment raonable de la quota mensual que les famílies paguem, una negociació de l’horari del servei, la possible assumpció per part de les famílies de les hores extres de les professores, etc… La decisió estava presa i se’ns estava comunicant el tancament de la Llar d’Infants sense possibilitat de maniobra per part dels pares i mares.

El mateix dijous, i després de la reunió amb nosaltres, Alcalde i regidor es reunien amb les dues professores per informar-les verbalment que la Llar d’Infants es tancava i que serien acomiadades ja que l’Ajuntament no volia assumir el seu sou.

D’aquestes dues reunions, constatem que mentre l’Ajuntament ens recomanava que si agafàvem nosaltres mateixos la gestió de la Llar d’Infants podríem exigir una rebaixa substancial del sou de les mestres (de 1200 € a 700 o 800 €), per altra banda informaven a les mestres del contrari, que no se’ls hi tocaria el sou en cas de gestió privada dels pares. També ens sobta que tot i havent-hi 10 nens i nenes matriculades per al proper curs, l’Ajuntament disposa d’un llistat de 25 nens i nenes, i que aquest llistat no havia estat utilitzat per saber si dels 10 infants podríem arribar als 12,13,14 o 15.

Pares i mares vam quedar de retrobar-nos l’endemà a la tarda per mirar de trobar alguna solució per als nostres fills i filles i davant del què semblava l’imminent tancament de la Llar d’Infants i la manca de temps de reacció ja que aquest anunci se’ns feia 24 hores abans del tancament de les llars d’infants més pròximes ja que la setmana següents aquests centres estan tancats de cara al públic i només hi treballen els docents per planificar el curs vinent.

Durant tot el divendres diferents pares i mares ens posem en contacte amb el Departament d’Educació i amb l’Oficina de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, així com amb juristes per informar-los d’aquest fet. De totes aquestes gestions fetes en traiem les següents conclusions:

1. L’anunci de tancament de la Llar d’Infants no s’ha fet seguint el procediment legalment establert ja que no ha passat per Ple municipal ni existeix cap acte administratiu municipal que ho dictamini, ni aquest fet ha set notificat al Departament d’Educació.
2. El possible acomiadament improcedent i indemnització de les professores no s’ha portat a terme legalment ni quantificat correctament, ja que no se’ls hi ha entregat la proposta de liquidació, ni es tenen en compte els triennis que l’Ajuntament haurà de pagar, ni les hores extres no remunerades, ni que en cas d’acomiadament improcedent la indemnització és de 45 dies per any treballat i no de 22 dies com contemplava el Sr. Alcalde.
3. I el què és més sorprenent, se’ns informa de l’existència d’un Conveni entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Montesquiu datat l’any 2006, on el Departament va subvencionar amb un import de més de 70.000 € la construcció d’una Llar d’Infants de nova construcció (no sabem on és), amb el compromís de no tancar el servei durant un mínim de 15 anys, i en cas de fer-ho ser sancionat amb el rescabalament de la totalitat o part de l’import rebut.

Els pares i mares reunits el divendres comuniquem al regidor Xavier Soler aquestes noves informacions aparegudes, el malestar existent de les famílies per tal i com s’han portat les coses des de l’Ajuntament i la negativa per part dels pares i mares de gestionar privadament la Llar d’Infants. D’altra banda, els pares i mares oferim la possibilitat que l’Ajuntament, a partir de l’1 de gener de 2011, augmenti la quota mensual que les famílies paguem pel servei de la Llar d’Infants en 30 € (passar de pagar 192 € a 220 €) . Per la seva part, el Sr. Regidor es compromet a contestar-nos aquest mateix dilluns respecte la nostra posició de seguir mantenint la Llar d’Infants Municipal de Montesquiu oberta i la nostra voluntat de portar-hi els nostres fills i filles.

Els pares i mares de la Llar d’infants “Els Putxinel•lis” volem compartir amb els veïns i veïnes de Montesquiu la nostra preocupació i us demanem que també reclameu el NO tancament de la Llar d’Infants ja que entenem que aquesta decisió no només ens afecta a nosaltres en exclusiva; afecta el futur del poble. Els nostres fills i filles i els que naixeran en el futur són el planter del poble. No volem que l’Ajuntament del nostre poble ens obligui a portar els nostres fills i filles a Sant Quirze, Ripoll o a d’altres poblacions ja que el seu lloc és aquí. Si avui es tanca la Llar d’Infants, demà es tancarà l’Escola el Rocal per falta de nens i nenes, i això Montesquiu no s’ho pot permetre.

Associació Mares i Pares  LLAR D’INFANTS “ELS PUTXINEL•LIS”

26 de juliol de 2010