Montesquiu: El ple diu no a l’autodeterminació i al dret a decidir

Nacional

El dimarts 18 de desembre es va celebrar el Ple Extraordinari a l’Ajuntament de Montesquiu a proposta de la CUP, i en el qual la […]El dimarts 18 de desembre es va celebrar el Ple Extraordinari a l’Ajuntament de Montesquiu a proposta de la CUP, i en el qual la nostra candidatura hi presentava sis mocions. La CUP va haver de demanar aquest Ple extraordinari perquè en el passat ple ordinari del 2 d’octubre l’equip de govern, format íntegrament per 4 regidors d’ERC, es van negar a introduir per via d’urgència dins l’ordre del dia 3 mocions presentades per la CUP, les quals feien referència al Dret a l’Autodeterminació, a la solidaritat amb els i les encausades per la crema de les fotos del rei a Girona i la del Correllengua 2007.


Davant la negació a introduir les mocions al ple ordinari, i sense que hi hagués cap raó aparent i justificada per part de l’equip de govern, la CUP de Montesquiu va valorar la possibilitat de demanar un Ple Extraordinari, i d’aquesta manera obligar a l’equip de govern que s’assentés a debatre les mocions presentades.


Les mocions que la CUP va decidir presentar van ser sis; tres relacionades amb qüestions supramunicipals (Dret a l’Autodeterminació, Solidaritat amb els i les encausades per la crema de fotos del rei a Girona i la de la Plataforma pel Dret a Decidir), i les tres restants, relacionades amb qüestions locals (Retransmissió dels Plens per la Ràdio Montesquiu, telealarma gratuïta per a totes aquelles persones que no superen el salari mínim interprofessional i elaboració d’un catàleg de patrimoni per a la protecció d’edificis singulars i del casc antic).


Cap d’aquestes mocions va ser aprovada ja que l’equip de govern s’hi va oposar frontalment i no va manifestar en cap moment cap mena de voluntat d’arribar a un acord o bé negociar aquells punts que comportaven més reticències.


Davant la Moció de la Retransmissió dels Plens per la Ràdio Montesquiu, el resultat va ser tres a favor (CUP i PSC) i quatre en contra (ERC).


Davant la Moció de la Telealarma gratuïta per a totes aquelles persones que no superen el salari mínim interprofessional, el resultat va ser tres a favor (CUP i PSC) i quatre en contra (ERC).


Davant la Moció d’elaboració d’un catàleg de patrimoni per a la protecció d’edificis singulars i del casc antic, el resultat va ser d’un vot a favor (CUP), quatre en contra (ERC) i dues abstencions (PSC).


Davant la moció de Solidaritat amb els i les encausades per la crema de fotos del rei a Girona, el resultat va ser un vot a favor (CUP) i sis en contra (ERC i PSC).


Davant la Moció de la Plataforma pel Dret a Decidir, el resultat va ser un vot a favor (CUP) i sis en contra (ERC i PSC).


Davant la moció pel reconeixement al dret a l’autodeterminació del poble català, el resultat va ser un vot a favor (CUP) i sis en contra (ERC i PSC).


Davant d’aquests resultats i tal i com va anar la discussió del Ple, la CUP de Montesquiu manifesta:


1. Que l’equip de govern, amb l’alcalde al capdavant, impossibiliten qualsevol mena de diàleg basat amb l’argumentació i les bones maneres. La democràcia, sigui on sigui, no es pot permetre expressions com el “perquè no” o “no hi estem d’acord i prou”, que substitueixen els arguments i les justificacions del vot que no es donen.


2. L’absoluta manca de voluntat per fer de l’Ajuntament una institució transparent i oberta als veïns i veïnes de Montesquiu. La negació a fer els Plens en horari que possibiliti l’assistència, o a ser retransmesos per l’emissora municipal, no es cap mostra a la transparència democràtica. Això no ha de fer por a ningú.


3. Que l’ajuntament de Montesquiu encara és un ajuntament regulat per normes subsidiàries en matèria de política urbanística. Aquest fet no pot ser l’excusa per no elaborar un catàleg de protecció dels edificis del casc antic de la població per tal de salvaguardar-los. Queda demostrat una vegada més l’interès d’aquest equip de govern per no preservar l’entorn històric urbanístic de Montesquiu, així com la manca de protecció d’edificis i elements singulars que són patrimoni del poble, i la complaença amb la que permet i impulsa la construcció d’edificis sense tenir en compte la línia arquitectònica del municipi.


4.La contradicció que suposa que un partit que ha participat en la passada manifestació de l’1 de desembre convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, que s’ha mostrat reiteradament favorable al dret a l’autodeterminació i que en d’altres ajuntaments s’ha solidaritzat amb els encausats per la crema de fotografies del rei, a Montesquiu es manifesti en contra de mocions que van en aquesta direcció.


5. Com ja hem dit en reiterades ocasions, ERC a Montesquiu suposa un frau als votants d’aquest partit que ho fan seguint les consignes que el mateix partit fa fora de Montesquiu segons els seus suposats postulats independentistes, que sigui dit, a Montesquiu no afloren.


 

20 de desembre de 2007