Navàs: La CUP organitza per demà un acte de rebuig a l’enderroc del cine de Navàs

Nacional

Demà dimarts, a les 8 del vespre, davant del mateix edifici de l'antic Cine de la Coorperativa, la Candidatura d'Unitat Popular de Navàs ha preparat […]


Demà dimarts, a les 8 del vespre, davant del mateix edifici de l'antic Cine de la Coorperativa, la Candidatura d'Unitat Popular de Navàs ha preparat un acte e rebuig al l'enderroc de l'antic cine, on es farà una encesa simbòlica d'epelmes.

La formació organitza aquest acte davant la possible imminència de l'enderroc anunciat per l'ajuntament navassenc. El contenciós administratiu que la CUP va interposar a l'ajuntament amb la voluntat d'evitar l'enderroc, que fa mesos que dura, ha arribat a un carreró sense sortida. El jutge accepta la petició de la CUP d'aturar les obres, però a canvi vol que aquesta dipositi 41.665,60 per garantir que, en cas que l'ajuntament perdés la subvenció, en el supòsit que el jutge donés la raó al govern municipal, hi haurien els diners per l'enderroc. La CUP no podrà fer efectiu aquest  pagament que considera injust i absurd, ja que tots els col·laboradors econòmics que hi han participat, a la vegada podrien estar pagant-ne l'enderroc. Justament demà s'acaba el temini per fer-lo efectiu

Per la CUP, «l'equip de govern ha sentenciat a mort el cine, i amb ell ha colpejat novament la nostra memòria històrica, cultural i social. Tot anirà molt ràpid, i l'alcalde, tal i com va fer amb els recordats pins de l'Alzineta, tocarà, altra vegada, les campanades a mort, i ho faran convençuts que tan sols tiren quatre totxanes i prou, obviant, insitim, els nostres sentiments i la nostra memòria.».

La CUP ha editat 3.600 fulletons que ha fer arribar a totes les cases del nucli de Navàs on convoca a l'acte de demà i on explica el seu punt de vista sobre l'enderroc i la importància que té l'antic edifici per la memòria històrica navassenca, i on explica també que no presentarà l'aval econòmic i critica la decisió política de l'equip de govern a enderrocar el CINE. La formació continuarà la lluita per evitar l'enderroc, com ha fet fins ara, per dignitat i per la memòria històrica del poble.

Text complet del fulletó editat per la CUP

SALVEM L'ANTIC CINE DE NAVÀS!
SONEN LES CAMPANADES A MORT.

El destí del cinema de la Cooperativa Obrera «La Fraternitat» (Cine Español o El Peixater) és en mans de l'equip de govern municipal des de fa mesos.

Diverses persones i entitats, entre les quals la CUP, hem treballat incansablement per fer canviar la decisió d'enderroc que l'ajuntament ha sentenciat per l'edifici. El cinema, un edifici d'arquitectura senzilla, i alhora de gran valor històric i cultural és, juntament amb la resta d'edificis del conjunt (Escola de Música Mestre Castella i l'actual CAP), un element clau per entendre la curta història del nostre poble i sobretot el moviment obrer.

On és la memòria històrica?
Els navassencs i les navassenques hem vist com al llarg del temps, els successius ajuntaments tant franquistes com post-franquistes han anat destruint el patrimoni històric i arquitectònic del nostre passat recent (edificis modernistes, les antigues bòbiles i les seves xemeneies o la caseta de l'antiga estació de ferrocarril, per nomenar-ne alguns). Ara han decidit enderrocar el cine, un gest que, sense cap mena de dubte, porta a l'actual equip de govern i els seus màxims responsables a sumar-se a la lògica de la destrucció del la nostra memòria històrica i de la dignitat de la classe treballadora navassenca.

Per la CUP el cine representa a la classe treballadora de l'època, els grans oblidats, els que mai ningú recorda i mai ningú valora. Per nosaltres, conservar el cine seria un homenatge als treballadors d'ahir i també d'avui. Recordem, a més, que el conjunt d'equipaments de la cooperativa van ser confiscats pel franquisme i, anys després, a través de fosques maniobres, l'ajuntament es va fer aparentment amb la propietat, cosa que encara ara genera alguns dubtes.

S'ha fet tot el possible:
La CUP ha treballat amb rigor i seriositat. Ha encarregat diferents estudis on s'acredita la factible recuperació de l'immoble i la seva viabilitat com a espai cultural. Ha quedat demostrat que és més econòmic restaurar el cine que enderrocar-lo. De fet, diverses entitats i grups de música del poble han explicitat la seva voluntat a la seva conservació i han proposat un hipotètic us que com entitat en podrien fer. Persones molt representatives del poble, encapçalades per Josep Maria Badia i Jaume Gubianes, també han mostrat el seu absolut rebuig a l'enderroc i han posat de manifest el seu valor històric i cultural. També s'ha de remarcar que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va emetre un informe on inequívocament aconsellava conservar el cinema pel seu valor històric i cultural.
41.665'60: un mur insalvable
El contenciós administratiu que la CUP va interposar a l'ajuntament amb la voluntat d'evitar l'enderroc, que fa mesos que dura, ha arribat a un carreró sense sortida. El jutge accepta la petició de la CUP d'aturar les obres, però a canvi vol que aquesta dipositi 41.665,60 per garantir que, en cas que l'ajuntament perdés la subvenció, en el supòsit que el jutge donés la raó al govern municipal, hi haurien els diners per l'enderroc.
Tot i tenir l'oferiment econòmic de moltes persones del poble i haver aplegat milers d’euros per fer front aquesta demanda, la CUP ha decidit no fer efectiu aquest pagament perquè ho considera injust i absurd, ja que tots els col·laboradors econòmics que hi han participat, a la vegada podrien estar pagant-ne l'enderroc.

Enderrocar-lo, una decisió política:
Per la CUP, la decisió d'enderrocar el cine ha estat i és encara avui, en mans de l'ajuntament, i per tant, si no canvien de parer difícilment es podrà evitar. És una decisió política que encapçala el màxim responsable municipal (CiU) i que té el vist-i-plau dels seus socis de govern (PSC i els dos regidors no adscrits de Més Navàs).

Una decisió política que ens ensenya la poca importància que tenen respecte el patrimoni i la història local. Ens mostren que o no saben o no volen escoltar a una part important dels navassencs i navassenques que volen salvar el cinema, que a l'ajuntament no només hi manen els polítics que ens fan classes pràctiques de com destruir i mai com construir (a no ser que sigui a base de totxo i ciment), que ja en tenen prou amb inauguracions propagandístiques com la del teler mentre el poble cada vegada està més i més hipotecat. En definitiva, aquesta decisió política ens mostra, per enèsima vegada, de quin peu calça la classe política navassenca.

L'equip de govern ha sentenciat a mort el cine, i amb ell ha colpejat novament la nostra memòria històrica, cultural i social. Tot anirà molt ràpid, i l'alcalde, tal i com va fer amb els recordats pins de l'Alzineta, tocarà, altra vegada, les CAMPANADES A MORT, i ho faran convençuts que tan sols tiren quatre totxanes i prou, obviant, insitim, els nostres sentiments i la nostra memòria.

ACTE DE REBUIG A L'ENDERROC «CAMPANADES A MORT!»
ENCESA SIMBÒLICA D'ESPELMES

DIMARTS 16 DE NOVEMBRE,
A LES 8 DEL VESPRE,
DAVANT de l'antic CINE.

US HI ESPEREM A TOTS I A TOTES!
(Acte obert a tothom)

CANDIDATURA D'UNITAT POPUILAR DE NAVÀS
[email protected]

15 de novembre de 2010