La iniciativa vol potenciar els horts socials, la creació d’un banc de terres i un de llavors, i l’habilitació de l’antic escorxador com a cooperativa
L’Ajuntament de Navàs posarà properament en marxa “un projecte transversal i de futur” que posi en valor la producció local en el camp de l’alimentació i que fomenti circuits curts de comercialització sostenibles i sense intermediaris per als productes de proximitat. Es tracta d’una proposta pionera que el govern de la CUP de Navàs llança amb la idea que l’experiència es vagi estenent cap a altres municipis per intentar trencar des del món local l’actual domini del mercat alimentari per part de les grans multinacionals.
El projecte de sobirania alimentària “no és un bolet aïllat”, sinó una proposta àmplia que implica totes les regidories i s’anirà desenvolupant per fases. Ho va explicar l’alcalde, Jaume Casals, en la presentació que es va fer ahir al migdia del projecte en uns ter-renys de vinyes i conreus als afores del poble, acompanyat pel regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Josep Casafont, i la tècnica de Sobirania alimentària i Energètica, Lourdes Comellas. L’Ajuntament preveu una partida de 50.000 euros als pressupostos del 2017 per destinar-los al projecte.
La seva posada en marxa passa per una campanya “comunicativa i de conscienciació” sobre les qualitats del producte de proximitat, i les possibilitats que ofereix tant per als productors locals com per als distribuïdors, bàsicament restaurants i comerços, explica Casals. Es tracta de posar en contacte productors i consumidors, i implementar circuits curts de comercialització i evitar intermediaris que encareixin el producte. També es vol anar introduint aquests productes als menjadors escolars i a les residències d’avis, on es calcula que ara tenen una presència d’entre el 15 i el 20 % i el 2017 es voldria arribar al 50 %. Tot plegat ha de contribuir a substituir la brioixeria industrial present en moltes escoles per productes de proximitat i de temportada.
Per arrencar, 250 productors
Es partirà de l’elaboració d’una llista de productors i elaboradors de Navàs i l’entorn amb què ja s’ha estat treballant, i que es farà arribar a botiguers i restauradors “per facilitar-los la feina i començar a activar la comercialització d’aquests circuits curts”, segons la tècnica, Lourdes Comellas. De moment, la llista consta d’uns 250 registres, però ja ha deixat clar que “és una llista oberta a noves incorporacions”. També es crearà un òrgan municipal amb diversos agents i entitats vinculades amb l’alimentació, que vetllarà pel bon funcionament de la iniciativa.
Més enllà d’això, el projecte inclou diverses propostes per anar reactivant la producció en espais abandonats i que alhora puguin generar feina. I és que el projecte neix en un municipi que té uns 80 km2 de superfície, i la seva posada en marxa “pot ajudar a recuperar territoris que antigament havien estat productius i ara pràcticament són erms”, posa en relleu el regidor Casafont. D’una banda, s’ha contactat amb propietaris de solars del poble que els cedeixin per fer-hi horts socials, i de cara al gener ja s’ha impulsat un conveni que permetrà obrir-ne un d’uns 1.500 metres quadrats. També es preveu engegar un banc de terres, igualment amb la idea de posar-les a disposició de qui les vulgui conrear, i un banc de llavors, “amb varietats autòctones, que també faci de reservori, i ens ajudi a anar eliminant del poble els transgènics”, diu Casafont. El banc de llavors s’ubicaria a la Pallissa de Castelladral, on també es preveu adequar un centre d’interpretació lunar per explicar com afecten les fases de la lluna en el conreu i en altres àmbits de la vida.
S’aprofitarà l’antic escorxador
Una de les propostes més ambicioses del projecte de sobirania alimentària consisteix en la rehabilitació de l’antic escorxador, en aquest cas com a centre d’interpretació de la vinya i el vi, i com a espai destinat a cooperatives de productors de vi. Aquest projecte, valorat en uns 300.000 euros, està pendent de subvencions que l’Ajuntament ja té demanades.
Informació publicada al Regió 7 el 25/10/2016