L’organització anticapitalista presentarà una proposta de mínims amb drets i sobiranies
Davant la ruptura del govern d’Esquerra i Junts, els anticapitalistes han presentat avui la seva proposta pel país. En una roda de premsa a la seu de l’organització, la CUP ha explicat que inicia un procés de diàleg intern per presentar una proposta de mínims a tots els agents socials i polítics del país. Una proposta que ha de servir per fer front a la crisi ecològica i econòmica i que ha de portar a articular una resposta social per les classes populars. La portaveu del secretariat Nacional, Maria Sirvent, ho ha presentat així: “Propostes de país, propostes radicals de transformació que han de servir per garantir una vida digna per a les classes populars d’aquest país i avançar en la resolució del conflicte nacional que va moure grans majories en el cicle del 2017”.
Els anticapitalistes consideren que amb aquesta proposta estan portant una alternativa al nou govern de la Generalitat al que han qualificat com “govern dels ex’s”. La diputada de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, ha criticat que “els fitxatges” del president no interpel·lin” a les forces polítiques parlamentàries. Per aquest motiu, Reguant ha sentenciat que la “legislatura està acabada” i ha demanat al nou govern que expliqui quin és el seu programa polític i amb quins suports compte. En aquesta línia, Maria Sirvent, ha apel·lat directament al president que “faci un exercici de transparència” i “se sotmeti a la qüestió de confiança”.
Les dues portaveus han conclòs la roda de premsa assegurant que la proposta de mínims la portaran a “totes les taules”. La secretaria nacional, Maria Sirvent, ha explicat que “aniran explicar el full de ruta” i que “escoltaran totes les opinions i propostes que puguin ser útils per desbloquejar la situació del país”.
UNA PROPOSTA DE MÍNIMS
1. Aturar els desnonaments. Regular el preu dels lloguers. Prohibir la participació del Govern i dels seus cossos policials en desnonaments de famílies vulnerables.
2. Defensa de la immersió lingüística com a forma de cohesió i el català com a única llengua vehicular als centres escolars. Atendre les reivindicacions dels docents en pro d’una escola pública de qualitat.
3. Aprovar una llei de creació de l’impost sobre les grans fortunes.
4. Aturar els macroprojectes que hipotequen el futur del medi ambient i promouen el treball precari i temporalitzat (JJOO d’Hivern, Copa Amèrica, Hard Rock).
5. Elaborar un calendari dels contractes vigents de la Generalitat de Catalunya amb les empreses de l’Ibex35 i amb aquelles empreses que han abandonat Catalunya com la seva seu fiscal en els darrers anys, que gestionen els serveis públics o que proveeixen serveis a la Generalitat, per tal d’internalitzar-los i gestionar-los de forma directa.
6. Limitar els preus de tots els béns de consum alimentari bàsic i necessaris per conservar el dret a la salut (pa, llet, ous, llegums, oli, carn, peix, verdures i hortalisses).
7. Iniciar el procés d’unificació de la titularitat, gestió i provisió pública de tots els centres que formen part del SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) per tal que siguin gestionats de forma directa pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
8. Socialitzar, per raons d’interès general i sense compensació, tot el parc d’habitatges buits en mans de bancs i grans tenidors que s’ha rescatat amb diners públics, per incorporar-los al parc públic d’habitatge.
9. Impulsar el marc legal que garanteix l’accés al padró de totes les persones migrades obligant els ajuntaments a empadronar a totes les persones.
10. Comprometre’s a actuar amb sobirania per desenvolupar aquest programa de propostes acordant estratègies de desobediència per defensar-les davant els atacs i prohibicions de l’Estat com a via per assolir l’exercici efectiu del dret a l’autodeterminació i la independència.