Què fa el govern en funcions en sanitat?
La CUP Crida Constituent denuncia que des del 27-S el govern en funcions de la Generalitat està tirant endavant diversos projectes polèmics en sanitat. Entre ells el Visc+ que pretén fer negoci amb les dades dels pacients; l’ERO encobert de l’Institut Català de la Salut mitjançant la imposició d’una convocatòria de places que no serveix per estabilitzar la plantilla sinó per reservar la immensa major part de les vacants per facilitar la privatització de la institució. Mentrestant, continuen les externalitzacions, la darrera referent a la gestió dels serveis de Teràpies Respiratòries a Domicili (per un valor de 449.383.930 €) i que ens hipoteca amb les empreses concessionàries durant 12 anys; el desmantellament de l’Hospital Sant Jaume Sociosanitari de Mataró i els plans rescat del Consorci Sanitari del Maresme. El govern també està desplegant el nou model de gestió concertada del transport sanitari i instruint als treballadors del Hospital Clínic de Barcelona per a que compatibilitzin l’activitat pública amb l’exercici privat a Barnaclínic.
Per contra, malgrat que la creació del Consorci Sanitari de Lleida s’ha aturat al Parlament, hi ha indicis que apunten que el projecte s’està imposant encobertament i que es segueix amb les polítiques privatitzadores. La Marea Blanca de Ponent i Pirineus ha fet públic que durant l’estiu ha rebut nombroses denuncies que indiquen que el procés d’implantació del consorci no s’ha aturat: Hi ha hagut transvasament de treballadores amb condicions de contractació precaritzada, reducció en un 35% els llits oberts, s’estan augmentant les derivacions d’intervencions quirúrgiques a centres privats i la compra de la Clínica de Ponent per part de Vithas Salut que genera un potent conglomerat empresarial preparat per ser el destinatari dels concerts público-privats. De la mateixa manera, les gestions conjuntes dels Plans Funcionals de la comarca del Tarragonès i Baix Penedès i del Projecte CIMS de Girona fan servir fórmules privatitzadores més invisibles, sota el paraigües de plans funcionals. Així, per exemple, a Girona es va externalitzar l’al·lergologia i ara s’ha tret a concurs el cribratge dels càncers de mama que fins ara realitza l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i estan programant el trasllat del laboratori de l’ICS a l’IAS amb total opacitat.
La CUP-CC, juntament amb els sectors mobilitzats de la lluita per una sanitat de propietat i gestió 100% pública, denuncia aquests fets i fa palès que el nou Pla de Salut 2016-2020 resta estancat sense consens sobre el model sanitari tal i com es va visualitzar en el darrer ple monogràfic sobre salut. La organització insisteix que les mesures urgents en temes de Sanitat del pla de xoc de la CUP-CC són perfectament assumibles amb una mínima voluntat política i amb els pressupostos actuals, com un pas mínim imprescindible per aturar el desmantellament del sistema sanitari públic català.