Durant les darreres setmanes s’ha escrit i parlant molt sobre la saturació de les urgències hospitalàries. Davant d’això, des de la CUP-CC volem denunciar la […]
Durant les darreres setmanes s’ha escrit i parlant molt sobre la saturació de les urgències hospitalàries. Davant d’això, des de la CUP-CC volem denunciar la situació indigna i precària del sistema sanitari català: la pressió sobre les treballadores i les pacients és inacceptable.
Algunes de les situacions viscudes aquests darrers dies són: a l’Hospital del Mar, el 5 de gener, hi havia 103 pacients a urgències. 22 d’ells hi portaven més de 24 hores, d’aquests 10 més de 48h i 2 més de 72h; a l’Hospital Parc Taulí, el mateix 5 de gener, hi havia 115 pacients a urgències, dels quals 49 pendents de ser ingressats, 44 pendents de tenir llit assignat, 19 pacients portaven més de 24h al servei, i només n’hi havia 2 sota sospita de grip; a l’Hospital Vall d’Hebron, el mateix dia, 82 pacients pendents d’hospitalització i els que estaven pendents del dia 1 de gener estan amb lliteres al passadís; a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) en un torn de 7 hores, s’atenen 80 pacients de mitjana, en 21 boxes, pacients atesos en boxes Quirúrgics o de Traumatologia, només 3-4 pacients del total amb sospita de grip, mitjana de 20 pacients pendents d’ingrés, d’aquests, uns 7-8 amb més de 24h al servei, les esperes de pacients de nivell 2 i 3 poden arribar a 3-4h, mentre que pacients nivell 4-5 o pediatria, poden esperar de 5-7h; a l’Hospital de Bellvitge, la tarda-nit del 2 de gener, en un mòdul de 34 pacients es va arribar fins a 74 pacients i la nit del dimarts 3 de gener fins a 83 pacients; dimecres 4 de gener hi havia 24 ingressats sense llit i 25 pacients amb més de 24h pendents d’ingrés en totes les urgències, quan hi havia tancats 114 llits, tot per estalviar-se 31 infermeres i 24 auxiliars; entre d’altres.
Com també han afirmat diferents sindicats i col·lectius sanitaris, la diputada de la CUP-CC Eulàlia Reguant ha volgut recordar que “el col·lapse a les urgències de molts hospitals del país no és una situació excepcional provocada pel virus de la grip, és la situació habitual que viuen des de 2010, hospitals i centres d’atenció primària i urgent de titularitat pública, degut a les retallades. Ni normal ni inevitable; la situació de les urgències hospitalaries té solució”. En aquest sentit, l’organització de l’esquerra independentista considera que la situació actual no passa per activar el PIUC (Pla Integral d’Urgències de Catalunya) abans o després ara que s’està en fase d’epidèmia de la grip sinó per revertir les retallades i un canvi estructural del sistema sanitari públic català. En aquest sentit, la situació actual per més que sigui habitual no es pot considerar mai una situació normal perquè és un enorme risc per la salut i sobretot una denigració important per treballadores i pacients.
Segons el Departament de Salut el 52% de les urgències hospitalàries es podien haver resolt en un CUAP i el 12% en el CAP. Malgrat això, els darrers anys l’Atenció Primària i Comunitària ha patit, conjuntament amb tota l’atenció sanitària pública, importants retallades afectant de manera clara al servei prestat: s’han perdut uns 3.000 professionals de l’atenció primària i s’han tancat uns 60 serveis d’atenció continuada vinculats a l’atenció primària, entre d’altres.
En definitiva, del 2010 al 2015 les retallades en atenció primària han significat més de 800M d’euros. L’augment de la proposta de pressupost 2017 per l’Atenció Primària, de 140M d’euros, queda doncs encara lluny del que es va pressupostar el 2010. Però més enllà de les xifres absolutes, des de la CUP-CC es vol posar de relleu també la pèrdua de pes de l’Atenció Primària en el total del pressupost del Servei Català de Salut: al 2010 representava un 33’6% i en el projecte de llei del 2017 representa un 29’5%, només un 0’4% més que el 2015. La situació de col·lapse actual és evitable, l’organització de l’esquerra independentista considera que els recursos hi són, que cal una priorització clara per part del govern per tal de destinar-los a aquesta situació d’emergència.
Malgrat grans declaracions de tots els responsables públics de la sanitat catalana on s’ha afirmat la importància de l’AP i Comunitària, en els darrers anys de retallades generals en tots els serveis (hospitalaris, ambulàncies, residències, socio-sanitaris, salut mental…), la inversió en l’Atenció Primària ha passat a estar encara més infrafinançada i infravalorada. Per això, la diputada de la CUP-CC ha afirmat que “és indispensable que es treballi per un canvi de model estructural on la planificació serveixi realment per donar les respostes adequades a les necessitats.”
En aquest sentit, la CUP-CC també apunta com a motiu del col·lapse el fet que residències i centres sociosanitaris derivin sistemàticament als pacients a hospitals, o a la falta de recursos en ambulàncies que no poden retornar a casa als pacients un cop obtenen l’alta mèdica a urgències, entre d’altres. Finalment, Reguant afirma que els determinants de la salut són la clau del problema, ja que “ens trobem amb una població que a causa de les condicions de vida precàries –sense feina, sense bona alimentació, sense unes condicions de llar dignes…- constantment necessiten d’assistència sanitària” i rebla “si no solucionem això, seguirem tenint pacients que col·lapsen serveis sanitaris, siguin hospitalaris o d’Atenció Primària”.
L’organització de l’Esquerra Independentista, considera que la solució a la situació de col·lapse de les urgències hospitalàries passa, entre d’altres, per dotar de més recursos (tan personals com materials, d’infraestructures, equipaments…) als diferents serveis d’atenció primària, continuada i urgent.
Tot i això, la situació de la Sanitat i la Salut seguirà sent preocupant fins no assolir uns serveis sanitaris 100% públics i un abordatge seriós i real dels determinants de la Salut.
És per això que l’organització de l’Esquerra Independentista demana:
• Una actuació excepcional i urgent per revertir les retallades que han tingut impacte en les urgències. Cal actuar de manera immediata sobre la situació d’emergència pel que hem dit abans, el risc que passi alguna desgràcia en el pitjor dels casos. El govern, i en concret el Conseller de Salut, és responsable de totes les situacions de denigració i precarietat associades a aquesta situació anòmala i evitable a urgències, cada dia que no actuen per evitar-ho posen en risc la nostra salut.
És per això que l’organització de l’Esquerra Independentista demana:
• Una actuació excepcional i urgent per revertir les retallades que han tingut impacte en les urgències. Cal actuar de manera immediata sobre la situació d’emergència pel que hem dit abans, el risc que passi alguna desgràcia en el pitjor dels casos. El govern, i en concret el Conseller de Salut, és responsable de totes les situacions de denigració i precarietat associades a aquesta situació anòmala i evitable a urgències, cada dia que no actuen per evitar-ho posen en risc la nostra salut.
• Dotar de més recursos els diferents serveis d’atenció primària, continuada i urgent.
Mentre tot això no es doni, la CUP-CC fa una crida a les direccions dels centres, treballadores, usuàries i veïnes a la reobertura de llits i plantes tancades, a que es mobilitzin per acabar amb aquesta situació de denigració, i a que s’ocupi en cas que sigui possible les plantes tancades i que es reobrin els llits, etc. Amb la nostra salut no s’hi juga.