[PDG] PR. 2. Una amnistia pels drets civils i polítics

Nacional

Davant la situació d’excepcionalitat en l’ús de lleis, institucions judicials i cossos policials per part de l’Estat espanyol en contra la dissidència


Davant la imminència de la sentència del Tribunal Suprem en el primer gran judici contra l’autodeterminació, i en el marc d’una situació d’excepció en l’ús de les lleis, institucions judicials i cossos policials en contra de la dissidència per part de l’Estat espanyol:

  1. El Parlament de Catalunya es reafirma en la defensa del dret a l’autodeterminació, i subratlla que l’exercici concret d’aquest dret ha d’anar necessàriament lligat a la defensa i l’exigència d’una amnistia total.
  2. El Parlament de Catalunya afirma que aquesta amnistia ha d’anul·lar totes les causes judicials impulsades contra persones que hagin estat processades, jutjades, detingudes o empresonades per defensar drets polítics, socials o civils, des del dret a l’autodeterminació fins el dret a vaga, en el marc d’una legislació d’excepció contra els drets civils i polítics com la llei mordassa, la llei antiterrorista o qualsevol altre dispositiu jurídic que hagi retallat drets civils i polítics en benefici.
  3. El Parlament de Catalunya manifesta que el contingut de l’amnistia també ha d’anar orientat a la memòria, el reconeixement i la reparació. En aquest sentit, l’amnistia haurà de respondre a l’objectiu de reconèixer i reparar els danys causats a les persones que hagin estat represaliades en l’exercici dels seus drets i dels drets col·lectius, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part.
  4. El Parlament de Catalunya subratlla que el procés d’amnistia haurà de preveure necessàriament mesures en relació a tots els responsables de la repressió de drets fonamentals pel què fa a les vulneracions al dret a la llibertat d’expressió i de reunió, en relació a la violència exercida contra població civil, la vulneració de dret a la representació directa i indirecta, les detencions i empresonaments il·legals i, en definitiva, la vulneració del dret de qualsevol ciutadà o ciutadana a viure en pau al seu propi país.
  5. Finalment, i en conseqüència amb un posicionament global en relació a les vulneracions contra drets fonamentals i en defensa d’una amnistia total, el Parlament de Catalunya rebutja l’operació repressiva impulsada els darrers dies per l’Audiencia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil que ha comportat la detenció de fins a 9 activistes catalans, n’exigeix el seu alliberament immediat i l’arxivament de la causa oberta contra elles. També insta el Govern català a impulsar un procés de reconeixement i reparació als represaliats i les seves famílies.
25 de setembre de 2019