Primeres passes perquè l’Observatori sobre la Llei d’Amnistia es constitueixi al Parlament

Congreso, Nacional, Parlament

Els anticapitalistes han registrat amb Esquerra Republicana, Junts i Comuns la proposta del grup de treball perquè es posi a treballar un cop s’aprovi la llei al Congrés


Davant la possible aprovació de la llei d’Amnistia al Congrés, els cupaires s’han coordinat amb Esquerra Republicana, Junts i En Comú Podem per entrar a registre la proposta del Grup de Treball perquè operi com Observatori de la llei. Un mecanisme que actuarà des de la Comissió d’Afers Institucionals i que té per objectiu la verificació sobre l’aplicació de la nova llei que s’aprovi al Congrés dels Diputats.

El document que s’ha registrat fixa les característiques i el funcionament d’aquest nou òrgan. Respecte a l’objecte de treball de l’observatori, es preveu que desenvolupi una tasca de recopilació sobre “totes les sol·licituds i resolucions a tribunals en el marc de l’aplicació de la Llei d’Amnistia” que en faci “seguiment i acompanyament” i que finalment n’extregui unes conclusions “sobre el grau d’aplicació de la llei”. Uns resultats que a posterior s’hauran d’elevar “a organitzacions, instàncies i organismes internacionals que tinguin per objecte la garantia i defensa dels drets humans, civils i polítics”, tal com s’explica al document. En relació amb la composició del grup, es preveu que hi hagi representació de tots els grups parlamentaris i s’obri a la participació d’un representant “de cadascuna d’aquelles entitats del teixit social que treballen en l’àmbit de la defensa de l’aplicació de l’amnistia”. 

Aquesta és una proposta de la CUP que es va aprovar al Parlament el passat mes de desembre i que pretén posar-se a treballar tan bon punt la nova llei entri en vigència a la cambra espanyola. Els anticapitalistes asseguren que malgrat la incertesa que s’està generant al voltant del redactat de la legislació cal que estiguin preparats per fer la feina des del Parlament. “El nostre objectiu és i serà que el màxim de persones represaliades es puguin acollir a la llei”, ha dit Xavier Pellicer en roda de premsa al Parlament qui ha afegit que ells estaran “sempre al costat de totes aquestes persones”. L’observatori finalitzarà la seva tasca un cop s’hagin conegut i conclòs totes les peticions d’amnistia que la població realitzi en els diversos tribunals. Aquesta és una proposta que es constituirà a la propera CAI i iniciarà els treballs un cop estigui aprovada la llei d’amnistia.

30 de gener de 2024