Reus: La CUP treballa per l’eliminació dels símbols franquistes

Nacional

Més de tres mesos després d’haver iniciat la campanya «Fora símbols franquistes de Reus» la CUP de Reus vol anunciar la fi del procés de […]Més de tres mesos després d’haver iniciat la campanya «Fora símbols

franquistes de Reus»
la CUP de Reus vol anunciar la fi del procés de

treball de camp consistent en la recaptació d’informació sobre els

símbols de caire franquista i falangista que encara resten a Reus.


La fi de la primera part ens aboca a un segon procés la finalitat del qual és que l’Ajuntament de Reus adopti les mesures pertinents per l’eliminació dels símbols franquistes de la via pública, en compliment de l’article 17 del projecte de llei de la memòria històrica. Aquest nou apartat es durà a terme durant la primera setmana de març i consistirà en l’entrega a l’Ajuntament de la sol·licitud amb totes les dades que hem obtingut perquè en siguin conscients i actuïn al respecte.

Les conclusions que hem extret en aquest temps podem identificar-les en diversos punts:

– Ens sorprèn el gran nombre de plaques de propaganda franquista trobades a les entrades de les cases de la nostra ciutat, superant amb escreix les dues-centes. Amb el degut consentiment de l’ajuntament aquestes plaques s’han conservat en el temps encara que en el carrer s’hagin fet altres tasques de normalització com canvis de nom, de numeració o de rehabilitació.

– Destaquem la presència, encara, del monument commemoratiu per la inauguració del Barri Gaudi a càrrec del ministre d'habitatge en nom del dictador Franco.

– Malgrat la restitució de molts noms de carrers que havien estat homenatges a personatges o actes franquistes, ressalta la presencia avui en dia d’un que manté el nom d’un exalcalde franquista: Joan Bertran.

– Ens trobem també que el procés per fer la petició al ple es mostra dificultós pel lligam de mans i peus que suposa l’actual Reglament de Participació Ciutadana de la nostra ciutat. Els espais que ens dóna per poder col·laborar constructivament són més aviat minsos, i ens veiem en l’obligació de fer una instància directa a l’alcalde a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

CUP- Reus

[email protected]

www.reus.cup.cat

15 de febrer de 2008