Sant Cugat: Ni tenim rei, ni en volem!

Nacional

Una de les últimes iniciatives aprovades en Ple Municipal de l’Ajuntament de Sant Cugat és la dinamització i, per fi, finalització del projecte de la […]


Una de les últimes iniciatives aprovades en Ple Municipal de l’Ajuntament de Sant Cugat és la dinamització i, per fi, finalització del projecte de la Plaça del Rei perquè aquesta s’incorpori com més aviat millor a l’agitada vida pública de la nostra vila i guanyar un espai per poder utilitzar-lo com ens plagui.

Sembla que el projecte de dinamització va acompanyat d’una sèrie de serveis, la majoria de consum, que intentaran donar vida a una plaça que durant molts anys ha estat abandonada per part del nostre consistori.

Fins aquí tot sembla prou engrescador tenint en compte que guanyem un espai al vell mig de la nostra vila on poder relacionar-nos i recuperar una plaça que, esperem, a partir d’ara també és pugui utilitzar per fer moltes altres activitats de carrer, a part del vermut del diumenge o anar a comprar el diari, potenciant així la cultura popular i el teixit associatiu del nostre poble dotant-los d’un nou espai on poder celebrar les seves activitats.

El problema, però, arriba amb el nom de la plaça. Per homenatjar a Joan Carles I de Borbó es decideix posar-li Plaça del Rei (fins a finals dels anys 80 hi havia un bust del monarca presidint la plaça) glorificant així una figura que no ens representa i que ha significat tot un llastra per al nostre poble.

Tothom sap que han significat els Borbons pels Països Catalans. Des del 1707 que ha estat una història sotmetiment fins els nostres dies amb la intenció d’aniquilar el nostre poble i deixar-nos sense veu. La monarquia borbònica és sinònim de repressió i més la figura del monarca actual que, escollit a dit pel mateix dictador com a cap d’estat, es capaç de pronunciar frases tant solemnes com que el català mai ha estat perseguit i que a ningú se’l obligava a parlar en castellà.

Davant d’això, des de la Candidatura d’Unitat Popular de Sant Cugat del Vallès (CUP), exigim el canvi de nom d’aquesta plaça per algun altre molt més apropiat i més pròxim i respectuós amb la nostra història col·lectiva. Creiem que tant en la història i tradició local com en la història nacional podem trobar infinitats d’exemples que representin a la perfecció la nostra realitat tant nacional i social com cultural.

Creiem que, ja sigui per higiene democràtica com per la dignitat de la lluita antifeixista, Sant Cugat no es pot permetre el fet de mantenir en una de les seves places el nom d’aquell que el dictador el va declarar cap d’estat i representa uns valors totalment contraris als de la democràcia, solidaritat, respecte, igualtat i drets humans.

Ni tenim rei ni en volem, per tant ens neguem de manera rotunda a la imposició de símbols que defensin la monarquia i tot el que aquesta representa.
Dinamitzar una plaça no és només crear un espai perquè les persones en puguin fer ús sinó és també una manera de difondre i entendre la realitat d’un municipi utilitzant noms apropiats per aquests espais i així donar un significat molt més ampli en defensa de la memòria històrica.

És per això, i moltes raons més, que des de la CUP de Sant Cugat emplacem al consistori a canviar el nom de la Plaça del Rei per algun altre nom molt més adient a la nostra realitat i la nostra història.
Tanmateix ens comprometem, si l’Ajuntament no troba el nom adequat, a proporcionar des de la CUP tants noms com facin falta perquè una figura com la del monarca espanyol desaparegui de la nostra vila.

A Sant Cugat del Vallès el 23 de maig de 2006
Candidatura d’Unitat Popular de Sant Cugat del Vallès
29 d'abril de 2015