Per una solució global i digna a l’exclusió social dels assentaments

Nacional

La CUP subscriu el manifest contra el desallotjament, que es podria fer efectiu a partir del 18 de juliol, dels assentaments del barri del Poblenou […]


La CUP subscriu el manifest contra el desallotjament, que es podria fer efectiu a partir del 18 de juliol, dels assentaments del barri del Poblenou de Barcelona. La CUP també fa una crida a participar a la concentració contra el desallotjament convocada pel proper dimarts 9 de juliol, a les 16:30h, a la plaça Sant Jaume de Barcelona. 

MANIFEST 

A Barcelona malviuen almenys 700 persones en assentaments, la majoria ubicats al Poblenou, veïns i veïnes nostres. La majoria són africans, però també hi ha magribins, romanesos, llatins i autòctons, que pateixen les polítiques injustes del FMI i BM en els seus respectius països. Són espais que serveixen d’habitatge, lloc de treball o les dues coses a la vegada. No reuneixen les condicions mínimes d’habitabilitat, sense aigua ni llum. Les persones que hi ha allí  es mantenen de la recollida de ferralla o activitats artístiques. Una quantitat important no tenen papers de residència o de treball, fet que augmenta la seva situació de vulnerabilitat. Des del mes de gener s’han desallotjat sis naus, acció promoguda per l’Ajuntament, que ha justificat les “intervencions” per raons de seguretat, que han afectat prop de 100 persones que s’han hagut de buscar la vida en altres espais o redistribuir-se entre els ja existents.

Ara ens trobem davant d’uns nous desallotjaments, a instàncies de les propietats, els més grans del barri. Un, al carrer Puigcerdà, on viuen i treballen més de 300 persones, i un altre al carrer Pere IV, amb unes 30 persones. A partir del 18 de juliol, es pot fer efectiva la sentència favorable al desallotjament.

La incertesa i la preocupació plana sobre tot ells, que l’únic que busquen és un treball per poder subsistir, un sostre sota el qual dormir, documentació que els iguali a la resta de la ciutadania, i una dignitat que no volen perdre.

En aquestes naus es concentren totes les injustícies a què fem front dia a dia. Són la cara més fosca de la destrucció de llocs de treball, les retallades en els serveis públics més bàsics, l’obscenitat immobiliària que segueix deixant milers de persones sense casa mentre els bancs i administracions conserven espais i blocs buits i tancats.

Davant d’aquesta situació, que qualifiquem d’emergència social i que afecta els drets humans més elementals, les entitats i col·lectius signants demanem a l’Ajuntament, Generalitat i Delegació del Govern:

1. Aturar els desallotjaments previstos mentre no es garanteixi un sostre digne i estable on poder viure.

2. Facilitar un permís temporal de residència i de treball per als habitants de les naus que no els tinguin, mentre no es regularitzi definitivament la seva situació.

3. Buscar espais alternatius on puguin desenvolupar les activitats que els permetin subsistir.

4. Que quedin sense efecte possibles detencions arbitràries per part de la policia nacional, amb conseqüències d’ordres d’expulsió o detencions al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE).

5. Que es respectin en tot moment, per part dels mossos i GU, els drets de les persones i la seva seguretat.

Barcelona, Juliol de 2013

4 de juliol de 2013