La Comissió Europea (CE) ha triat promoure “corredors segurs” per al negoci turístic en lloc de “corredors segurs” per a treballadores i refugiades. Ha tirat […]
La Comissió Europea (CE) ha triat promoure “corredors segurs” per al negoci turístic en lloc de “corredors segurs” per a treballadores i refugiades. Ha tirat a la paperera l’Emergència Climàtica i s’ha oblidat dels paradisos fiscals que aprofiten les grans companyies turístiques i de transport aeri. Renuncia a aprofitar la crisi del COVID19 per engegar el camí cap al decreixement turístic i la protecció social per al 99% de les persones.
Si com tothom sap el turisme no és un servei essencial ni necessari, per què es reactiva el sector des de la CE (mesures 13 de maig de 2020)? Per que representa el deu per cent del PIB de la Unió Europea i garantir els guanys de les grans empreses és més important que garantir la salut de les persones. La darrera crisi del 2008, ja ens la varen fer pagar al poble i ara ho volen tornar a fer. Sense cap visió de futur ara que sabem que l’increment del nivell del mar reduirà dràsticament l’oferta de sol i platja en les properes dècades.
Mantenir camps de refugiats en condicions infrahumanes (en plena pandèmia), mantenir les classes populars amb retallades de sous, increment de l’atur, dificultats habitacionals, amb serveis públics deficients,… és justificable en nom del bé de tots. Mentre tant la CE amb la complicitat dels Estats (que ja estan destinant ajudes al sector turístic) pren mesures per garantir la continuïtat sense interrupcions dels transport terrestre, fluvial, marítim i aeri per que són de vital importància pel mercat, així es reprenen viatges suprimint el control de fronteres interiors, es restableixen els transports a tota la Unió Europea i es recuperen els serveis turístics. Si abans la prioritat era rescatar els bancs, ara sembla que la CE prioritza les transnacionals hoteleres i de l’aviació que fan el seu agost en paradisos fiscals i contribueixen decisivament al caos climàtic.
Aquestes mesures exposen a totes i en primer lloc, a les treballadores del sector.
Res pot aturar el lucre, ni la vida de les persones.
Des de la CUP hem defensat, defensem i defensarem que la vida és el centre.
Una altra societat és possible, amb una economia que garanteixi el benestar i la dignitat de les persones, que no fomenti el lucre de la minoria sinó els drets de la majoria a la sanitat, l’ensenyament, l’habitatge, … i que tingui en compte la protecció davant l’Emergència Climàtica.
Entre totes, tot.
Grup de Treball de Turisme de la CUP
14 de maig de 2020. Països Catalans