Vilafranca: La CUP vota contra les Ordenances Fiscals i denuncia el fracàs de la recollida selectiva

Nacional

La Comissió Antirepressiva del Penedès porta els actes de suport als "Encausats dels Monjos" al plenari municipal. Francisco Romero, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca, […]


La Comissió Antirepressiva del Penedès porta els actes de suport als "Encausats dels Monjos" al plenari municipal. Francisco Romero, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca, va defensar al Ple municipal l’increment del 10% del rebut de la brossa, l’augment més controvertit de les ordenances fiscals que seran d’aplicació el 2007. Romero va oposar, als retrets d’Aureli Ruiz (CiU) però també d’Otger Amatller (CUP) i Josep Ramon (PP), l’increment del preu del gasoil que repercuteix en el transport. Però també l’increment del preu de l’abocador i l’augment dela freqüència i els punts de recollida de brossa .Si Ruiz va posar èmfasi a posar de manifest que ens els darrers quatre anys la taxa de recollida d’escombraries s’havia incrementat un 53% “i a ningú li han apujat el sou així”, Romero va objectar que el cost del servei, en realitat, s’havia incrementat un 90% en aquest període i que l’Ajuntament només n’havia repercutit una part sobre els ciutadans, el 40%, mentre el restant 50% havia estat assumit per les arques municipals. Una explicació que no va satisfer cap dels grups municipals de l’oposició, de manera que el Govern de Marcel Esteve va aprovar la proposta d’ordenances gràcies a la folgada majoria que li atorguen els 13 regidors del Grup Municipal Socialista i Esquerra Republicana de Catalunya.

Si el Govern va insistir un cop i un altre en la tesi que l’increment de les ordenances fiscal era el de l’IPC, el 3,7%, Ruiz no va desaprofitar l’ocasió per destacar els tributs que registraven un increment superior i qüestionar l’anunciat increment general del 3,7% que, segons Ruiz, era bastant més elevat. El mateix portaveu d’assumptes econòmics de CiU, però també el popular Josep Ramon, van qüestionar les xifres desglossades de la Mancomunitat (ens que gestiona la recollida de la brossa) que justificarien l’import a pagar. Les explicacions de Romero no van convèncer, però, a cap dels grups municipals de l’oposició encara que les esmenes presentades per ells mateixos tampoc van aconseguir el suport recíproc. Només el PP va avalar les esmenes de CiU i la CUP a les ordenances fiscals.

Les esmenes de CiU, defensades per Ruiz, reclamaven essencialment que les ordenances fiscals s’ajustessin a l’increment anunciat del 3,7% a més de bonificacions diverses. Com la resta de propostes de l’oposició, les esmenes van ser rebutjades. Ruiz va justificar el vot en contra de les propostes de la CUP en la falta de concreció. Ruiz es va mostrar segur de governar la propera legislatura i va assegurar que un grup amb vocació de govern necessitava tenir els comptes clars. Pel que fa a la proposta del PP de suprimir la Taxa de Llicència Urbanística, Ruiz també la va rebutjar perquè ja s’havia consolidat i per l’aportació que representava a les arques municipals.

CUP censura els resultats de la recollida selectiva i Recober (ICV) la defensa amb vehemència.

Otger Amatller, regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), va censurar la recollida selectiva de la brossa a Vilafranca, un fet que també va subratllar Ruiz que va assegurar que la recollida de la brossa orgànica era un fracàs. Les al·lusions a un dèficit en la política mediambiental van provocar una intervenció de Patro Recober, regidor de Medi Ambient, que va propiciar una rèplica contundent d’Amatller. Recober va recordar que el rebut de la brossa és una taxa i que, per tant, només es cobra l’import del cost. També va al·ludir a l’absència d’un abocador a Vilafranca “si el tinguéssim no pagaríem el transport” i es va referir a l’increment de la població vilafranquina i a un increment paral·lel de la brossa generada per cada persona que ha passat, segons dades de Recober, d’1,6 a 1,8 quilos per persona i dia. A més, Recober va assegurar que la política medi ambiental de Vilafranca, en l’apartat de brossa, era la millor de l’Estat espanyol i va titllar de “populistes” les intervencions de l’oposició. Amatller, molest amb l’atribut de “populista”, va ironitzar sobre el fet que no hi hagués “cap ciutat millor” i va assegurar que, amb dades a la mà, “anem bastant enganyats”. I va retreure a Recober, pel que fa a un possible abocador, que si considerava aquesta una proposta interessant s’atrevís a defensar-ho: “si parla d’abocador, proposi-ho vostè que és al Govern”.

L’endemà, en roda de premsa, Recober va aclarir que a títol personal no veia malament un abocador per a Vilafranca per gestionar els propis residus però ell mateix i Ramon Xena, coordinador de Govern, van deixar ben clar que, en qualsevol cas, aquesta és una proposta que el Govern ni s’ha plantejat. Pel que fa a les declaracions sorprenents sobre els resultats de la recollida de la brossa fetes en coomparació amb altres ciutats de l’Estat, Recober va apuntar que es referia als mitjans per fer una bona recollida a disposició dels veïns de Vilafranca que va insistir que eren els millors de l’Estat al marge dels resultats. L’alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve, insisitia a la sala Pau Boada, l’endemà del Ple, que no s’incrementa la pressió fiscal sobre els ciutadans, “però comptem amb un major nombre de serveis i inversions en marxa”. Esteve afegia que “bona part dels projectes del programa de govern estan en marxa”. El coordinador del Govern municipal, Ramon Xena, valorava el fet que no es registrés cap vot en contra en la modificació de pressupost per valor d’1,7 milions d’euros que el Ple també va aprovar dimarts perquè posaria de manifest que “no es posa en dubte la gestió de l’equip de govern”. Recober, en la mateixa roda de premsa, va destacar l’increment d’entrades a la deixalleria: de 8.000 registrades l’any 2000 a les 18.000 de l’any passat, o la quantitat de residus generades per la població vilafranquina: 15.000 tones l’any 2000 per 20.000 tones l’any 2005. Segons el regidor, la recuperació de residus cada any va en augment, especialment en el cas del paper i cartró, vidre i envasos. Pel que fa a la fracció orgànica, va admetre l’evidència, allò que la CUP i CiU consideraven “un fracàs” i va apuntar la necessitat de continuar amb campanyes de sensibilització per incrementar la seva recuperació.

Pel que fa a bonificacions previstes en la proposta d’ordenances fiscals, Francisco Romero es va referir a les previstes per a famílies nombroses, habitatges protegits o mesures de respecte al medi ambient ja existents d’anys anteriors. D’altres s’han introduit aquest any, com les Plus Vàlues per defunció en cas de domicili habitual, sobre les quals s’aplicarà una bonificació del 95%, i una bonificació del 10% en l’IAE per a les empreses locals que posen en marxa un Pla de Transport col·lectiu. Des de la regidoria de Medi Ambient, Patro Recober, apuntava l’existència també de la bonificació del 50% de l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

www.el3devuit.cat
26 d'octubre de 2006