L’Audiència Provincial arxiva la denúncia pel setge policial a la seu de la CUP el 20S de 2017

Nacional

Avui l’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit arxivar de forma definitiva la denúncia per coaccions que la Candidatura d’Unitat Popular va interposar arran del setge policial a la seu nacional de la CUP, el 20 de setembre de 2017. 


Després dels fets ocorreguts aquell 20 de setembre, quan la Policia Nacional espanyola va assetjar la seu nacional de l’organització política durant més de 8 hores, va intentar accedir-hi sense ordre judicial i va requisar material i propaganda electoral, la comissió jurídica de la CUP va interposar una denúncia que va derivar al jutjat d’instrucció número 9. Després que la jutgessa arxivés la denúncia, al·legant que la Policia Nacional havia actuat seguint ordres de la Fiscalía, la CUP va presentar un recurs davant de l’Audiència Provincial de Barcelona, secció 10a. L’Audiència Provincial va estimar el recurs i va ordenar una investigació, on van ser citats a declarar testimonis de la CUP, un advocat present aquell dia i dos comissaris del cos policial, com a investigats. 

Tres anys més tard, l’Audiència Provincial ha decidit arxivar definitivament el cas, assumint així que l’actuació policial va ser justificada. Davant d’aquests fets, la CUP vol manifestar: 

  • Que l’operació i desplegament policial del 20 de setembre de 2017, tant a la seu nacional de la CUP com al Departament d’Economia i Finances, va suposar una clara vulneració dels drets civils i polítics, a través de detencions, escorcolls i setges policials amb la finalitat d’exercir la repressió i evitar la celebració del Referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
  • Que aquell dia també va suposar una victòria per la gent que va posar el cos i la intel·ligència col·lectiva i que es va veure forta i capaç de dur a terme l’exercici del dret a l’autodeterminació fent front a l’altíssima repressió policial. 
  • Que arxivar aquesta causa sense la celebració d’un judici constitueix una mostra més de que l’aparell repressiu de l’Estat espanyol conformat per tots els seus actors policials i judicials es troba plenament posicionat en el combat polític per a impedir l’exercici del dret a l’autodeterminació.
  • Que és intolerable que la justícia espanyola arxivi el cas i no consideri “coacció” el fet que una patrulla de la policia nacional aparegués davant del local del partit polític CUP mentre s’hi feien tasques de distribució de cartells de la campanya del referèndum, interceptés alguns paquets, identifiqués a treballadors, provés d’accedir al local sense ordre judicial i, finalment, desplegués un dispostitu policial d’un centenar d’agents antiavalots del Cos de Policia Nacional durant gairebé 8 hores sense explicació. 

 

19 de novembre de 2020