Comunicat de la CUP respecte a la constitució de la mesa del Parlament de Catalunya

Parlament

Avui la Mesa del Parlament ha estat constituïda amb la presidència de Josep Rull i Andreu (Junts+), les vicepresidències de Raquel Sans Guerra (ERC) i David Pérez Ibáñez (PSC) i les secretaries de Glòria Freixa i Vilardell (Junts+), Juli Fernàndez Olivares (ERC), Rosa Maria Ibarra i Ollé (PSC) i Judith Alcalá González (PSC).


La prioritat de la CUP-DT ha estat des del primer moment una mesa antirepressiva, tal com hem explicat públicament i ho vam traslladar en les converses que hem tingut tant amb Junts, ERC com Comuns. Una mesa antirepressiva, democràtica i sobiranista, que reflectís que el Parlament de Catalunya ha de ser sobirà en la seva activitat política i que els diputats que pateixen repressió i estan a l’exili puguin exercir el deure de representació que els hi ha donat el poble. Tot i les negociacions fins a últim moment, aquesta opció ha estat descartada per diverses formacions polítiques. Lamentem que Junts no hagi donat suport a la presidència d’ERC impedint un acord més ampli amb Comuns.

Davant aquesta conjuntura, finalment, la CUP-DT hem optat per facilitar la investidura d’una Mesa en clau independentista, amb Josep Rull com a president, per tal de garantir que aquest òrgan rector del Parlament estigui en mans de partits que permetin, d’una banda, avançar en la sobirania del poble català i, de l’altre, fer front a la repressió de l’Estat espanyol, per exemple, garantint el vot delegat en casos d’exili, mantenint així el nostre compromís per un Parlament sobirà.

Aquesta opció de vot, alhora, ha evitat que la Mesa quedés en mans de forces unionistes que podrien propiciar vetos en determinats debats i tramitacions de lleis (tan nacionals com per la garantia de drets socials) i en l’exercici de la plena democràcia dels representats escollits pel conjunt de la població. 

La CUP-DT ha dut a terme aquestes negociacions i converses sense més objectiu que la constitució de la mesa. Aquest acord, no és la nostra proposta inicial, ni és a canvi de cap acord futur. Les converses i negociacions d’una possible investidura a President del Govern de la Generalitat de Catalunya hauran d’estar subjectes a qüestions programàtiques, com sempre hem defensat com a CUP.

10 de juny de 2024