La CUP exigeix que l’esquerra abertzale pugui presentar-se a les municipals

Nacional

Una delegació de l’esquerra abertzale encapçalada pel seu portaveu Txelui Moreno va entrevistar-se dimarts passat amb representants de la Candidatura d’Unitat Popular per intercanviar impressions […]


Una delegació de l’esquerra abertzale encapçalada pel seu portaveu Txelui Moreno va entrevistar-se dimarts passat amb representants de la Candidatura d’Unitat Popular per intercanviar impressions per l’escenari creat al País Basc. Avui, Txelui Moreno i Anna Gabriel, regidora de la CUP a Sallent participaran en un acte a Barcelona sobre el procés obert al País Basc a partir de les 19 hores al Col·legi de Periodistes.
El tema central de la trobada va ser compromís inequívoc amb un escenari de pau i de llibertat assumit per l’esquerra abertzale, compromís avalat per nombrosos observadors internacionals de reconegut prestigi, i la necessitat que l’estat respongui immediatament legalitzant la nova formació política de l’esquerra abertzale, Sortu, amb la qual hauiren de poder presentar-se a les eleccions municipals del proper mes de maig. Arran d’aquesta trobada, la CUP ha fet públic una comunicació de solidaritat amb el poble basc, en què es posiciona per un procés de diàleg i negociació que condueixi al final de qualsevol situació de violència o vulneració dels drets humans, i que permeti al poble basc decidir, finalment, el seu futur sense ingerències de cap estat.
Avui dijous es celebrarà un acte públic organitzat per Amics i Amigues d’Euskal Herria en què participaran el portaveu de l’esquerra abertzale Txelui Moreno, el periodista Vicent Partal, i Anna Gabriel, regidora de la CUP a Sallent. L’acte tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya (a la Rambla de Catalunya, 10) a partir de les 19 hores.

 

COMUNICAT DE LA CUP

Per la pau, la democràcia i la llibertat al País Basc
Davant els esdeveniments dels darrers mesos al País Basc, la Candidatura d’Unitat Popular vol manifestar, novament, la seva solidaritat amb el poble basc i amb la seva lluita per la llibertat. I ho volem fer en els següents termes:
•  En primer lloc, és evident que el País Basc viu una situació de conflicte armat des de ja fa més de 50 anys, una situació que ha produït molts morts, molt dolor i molt patiment. Aquest conflicte armat, fa ja molts anys que ho diem, té arrels i explicacions polítiques. Només a través de solucions polítiques, que parteixin d’un debat social i polític ampli dins la societat basca, però sobretot, del respecte escrupulós dels estats espanyol i francès sobre la voluntat lliurement expressada pel poble basc, serà possible acabar amb les manifestacions violentes d’aquest conflicte.
•  En segon lloc, cal subratllar la ferma voluntat política d’acabar amb totes les manifestacions violentes del conflicte expressada per la mateixa esquerra abertzale, i confirmada també per nombrosos observadors internacionals amb experiència en anteriors processos de solució a conflictes armats. L’activitat política de l’esquerra abertzale durant el darrer any dóna testimoniatge del compromís d’aquest sector polític per la pau i la llibertat del seu poble.
•  En tercer lloc, cal denunciar, en canvi, que l’actitud de l’estat, i de determinades forces polítiques i socials, ha estat la de intentar boicotejar aquest procés, tot prolongant molts dels aspectes violents del conflicte que fa tants anys que pateix el poble basc. Les il·legalitzacions que l’antidemocràtica llei de partits permet continuen impedint l’exercici del dret a l’associació i a la participació política de bona part del poble basc. Han continuat les detencions i els empresonaments per motius polítics. Igual que la dictadura, i malauradament també, igual que durant tot el regim constitucional posterior, les tortures continuen semblant una realitat a les dependències dels cossos policials espanyols.
Per això des de la CUP volem exigir a l’Estat la legalització de Sortu, la nova formació política de l’esquerra abertzale. Volem exigir a l’estat que aturi les il·legalitzacions, les detencions i totes les violacions dels drets humans. Però també hem d’exigir a l’estat espanyol que respecti la voluntat popular, lliurement expressada, del poble basc.
I volem fer una crida també. Una crida a l’adhesió al nou escenari de pau, de democràcia i de llibertat pel qual ha apostat l’esquerra abertzale. Una crida, també, a la mobilització a favor de les llibertats democràtiques i els drets civils i polítics, que permetin el diàleg i la negociació. I finalment, una crida a la solidaritat, des dels Països Catalans cap al País Basc. Per la pau i la llibertat.
Independència i socialisme.
Visca la terra!

16 de febrer de 2011