La CUP i Junts pel Sí presenten una declaració que constati el mandat del nou Parlament

Nacional

Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han entrat per registre aquest matí una proposta de declaració que serveixi per marcar l’inici […]


Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han entrat per registre aquest matí una proposta de declaració que serveixi per marcar l’inici de la legislatura. El text està obert a les esmenes i l’adhesió d’altres formacions polítiques del Parlament, i es votarà en un Ple abans del Ple d’investidura.

Junts pel Sí i la CUP constaten que el mandat obtingut de les urnes el passat 27 de setembre obliga a treballar per un estat independent en forma de república catalana, i que els passos que s’hauran de donar hauran de ser ferms, sense supeditació a les institucions polítiques o jurídiques de l’Estat espanyol. Així mateix, es valora que cal sumar a aquest horitzó polític totes les forces polítiques i socials que defensin l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu i obert.

Les dues formacions han arribat a aquest primer acord i continuen treballant al voltant dels continguts concrets de la desconnexió democràtica, del pla de xoc contra la pobresa i del procés constituent.

TEXT DE LA DECLARACIÓ.

El Parlament de Catalunya:
 
PRIMER.- Constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27 de setembre del 2015 es basa en una majoria d’escons de les forces parlamentàries amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l’obertura d’un procés constituent no subordinat.
 
SEGON.- Declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república.
 
TERCER.- Proclama l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana.
 
QUART.- Insta el futur govern a adoptar les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions.
 
CINQUÈ.- Considera pertinent iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d’hisenda pública.
 
SISÈ.- Com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya votat prèviament pel poble en referèndum, entre d’altres.
 
SETÈ- Adoptarà les mesures necessàries per obrir aquest procés de desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l’Estat espanyol de tal manera que permeti l’empoderament de la ciutadania a tots els nivells i en base a una participació oberta, activa i integradora.
 
VUITÈ.- Insta el futur govern a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats d’aquesta Cambra, legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l’Estat espanyol.
 
NOVÈ.- Declara la voluntat d’inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d’una estat català independent en forma de República i, així mateix, ho posa en coneixement de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.

27 d'octubre de 2015