La CUP presenta el programa electoral, amb 450 propostes per Girona

Nacional

El document compta amb les aportacions ciutadanes recollides en els punts de trobada participatius i és fruit d’un treball de quatre anys. Jordi Navarro diu […]


El document compta amb les aportacions ciutadanes recollides en els punts de trobada participatius i és fruit d’un treball de quatre anys. Jordi Navarro diu que ‘fixa les bases per la democratització de l’Ajuntament i un canvi en el model de ciutat’.

La CUP de Girona, que compta amb el suport de Reagrupament, ha fet públic el programa electoral amb què la formació concorrerà als comicis del 22 de maig. L’alcaldable de la CUP, Jordi Navarro, ha mostrat la seva satisfacció pel document presentat, que segons ha afirmat és ‘fruit d’anys de treball, de formació, d’interacció amb la ciutadania, les entitats i els barris’.

Per Navarro, no es tracta d’un ‘document tancat’, sinó d’un ‘punt de partida, que fixa les bases per la democratització de l’Ajuntament i el canvi de model que necessita Girona’.

L’elaboració del programa s’ha basat en tres grans formes de treball. D’una banda, les trobades i el treball conjunt que durant tota el mandat a dut a terme la CUP amb entitats, persones i diferents agents de la ciutat. La candidatura ha trepitjat els diferents barris i s’ha interessat per les necessitats de les entitats i col·lectius. Cal recordar el paper de la CUP en la dinamització de múltiples lluites de barri i de ciutat, com en el cas del pavelló de la Devesa, les Pedreres o, més recentment, les obres del TAV. D’altra banda, l’elaboració del programa va comptar amb el cicle ‘els dijous són bons dies per parlar de Girona’, amb què la CUP va obrir la porta a la participació de la ciutadania en l’elaboració del programa. Així, entre els mesos de gener i març van celebrar-se vuit punts de trobada temàtics, les conclusions dels quals han servit per enriquir el text final. Finalment, les comissions sectorials de treball de la CUP, de les quals formen part militants, col·laboradors i simpatitzants de la formació, ha realitzat una intensa tasca de formació, debat i síntesi en els diferents àmbits, com cultura, medi ambient, habitatge, joventut, educació, etc. Cal destacar, també, la participació de l’organització juvenil Maulets, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en allò referit als àmbits juvenils, sociolaborals i estudiantils, respectivament. També els membres de Reagrupament i Pagesos per la Dignitat Rural Catalana, els dos partits que donen suport a la llista de la CUP, han fet aportacions al document.

Pel que fa al contingut, el document conté 450 propostes, a més de diagnosis específiques per a cada àmbit, i objectius estratègics que la CUP es marca com a fites a llarg termini. El text s’estructura en cinc grans eixos (ciutat democràtica i dels barris, ciutat amable i sostenible, ciutat activa i conscient, ciutat justa i cohesionada i ciutat compromesa i solidària), que contenen les propostes dels diferents àmbits d’actuació.

Entre les més destacades hi ha, en l’àmbit de medi ambient i mobilitat, introduir un projecte pilot de recollida d’escombraries porta a porta, reconvertir en sòl no urbanitzable el Parador del Güell i ubicar-hi un càmping municipal vinculat a la via verda i als espais naturals gironins, o desplegar el Pla de Mobilitat i convocar la Taula de Mobilitat. En l’àmbit de la participació destaca l’elaboració d’un Pla Director de Participació Ciutadana o reimpulsar els regidors de barri. Pel que fa a la cultura, es proposa crear una sala polivalent de concerts de format mitjà i reorientar els usos de l’Auditori per fer-lo més accessible. En politiquees socials, la CUP aposta per fer un cens de pisos buits a la ciutat, per crear la Xarxa d’Economia Social, apostar per les comunitats d’aprenentatge a les escoles, o que la ciutat aculli una edició del Fòrum Social Mundial. Quant als equipaments, es proposa un centre cívic a l’eixample, un local social a la Devesa, una nova escola bressol a l’esquerra del Ter, accelerar la construcció de l’escola Pericot i descartar el pavelló de la Devesa. En l’àmbit de la construcció nacional, la CUP vol que Girona impulsi l’Assemblea de Regidores i Regidors dels Països Catalans, i que l’Ajuntament doni suport a la nova Assemblea Nacional Catalana.

10 de maig de 2011