Davant la votació del suplicatori de Laura Borràs al Congrés dels Diputats

Nacional

La CUP ha estat mantenint, les darreres setmanes, relacions polítiques amb JxCat i ERC per tal d’instar a les dues forces a buscar una posició […]


La CUP ha estat mantenint, les darreres setmanes, relacions polítiques amb JxCat i ERC per tal d’instar a les dues forces a buscar una posició consensuada davant la votació del suplicatori de Laura Borràs al Congrés dels Diputats que es durà a terme aquest matí al ple.
 
Davant de la votació sobre el suplicatori de Laura Borràs, la CUP manifesta que:

  • Ha estat mantenint, les darreres setmanes, relacions polítiques amb JxCat i ERC per tal d’instar a les dues forces a buscar una posició consensuada davant la votació del suplicatori de Laura Borràs al Congrés dels Diputats. 
  • Finalment, la CUP no participarà de la votació del suplicatori per posar de manifest la manca de garanties judicials del procés fins ara i a partir que passi al Tribunal Suprem, i, per altra banda, la voluntat d’enviar un missatge de total transparència i d’investigació de tota possible irregularitat en la gestió de les administracions públiques per part de l’independentisme. 
  • La CUP ja va traslladar a ERC i JxCat que la opció més garant pels drets de la persona investigada i alhora digna i solidària amb el conjunt de l’independentisme seria que la diputada Laura Borràs abandonés el seu escó, per tal que les presumptes irregularitats siguin investigades fins el fons, en un tribunal ordinari, impedint així una operació d’Estat i un judici sense garanties. 
  • Es va traslladar aquesta proposta considerant que cal que els càrrecs electes mostrin exemplaritat, en base al reconeixement, la reparació i les garanties de no repetició, però alhora entenent que existeix també la voluntat de persecució política i de criminalitzar i desacreditar un projecte col·lectiu, i, per tant, la necessitat de trobar una sortida digna pel conjunt de l’independentisme.
  • Després que Laura Borràs refusés deixar l’acta de diputada, s’han seguit destinant molts esforços a trobar una solució conjunta i, finalment, la CUP aposta per una de les opcions que s’han estat treballant durant les negociacions, que és no participar de la votació.
  • Cal tenir en compte que la CUP no és decisiva aritmèticament en el resultat de la votació, que tirarà endavant amb el suport del PSOE, PP, VOX, C’s i Unidas Podemos. Així doncs, la solució més factible per evitar que Laura Borràs s’enfronti al Tribunal Suprem, des d’una perspectiva antirepressiva i de protecció de l’independentisme era deixar l’acta de diputada. 
  • Finalment la postura que més consens genera entre les formacions independentistes, i que alhora encaixa amb la postura i propostes fetes per la CUP, és la de no votar al suplicatori. 
  • Que no participar de la votació del suplicatori és, per una banda, una mostra de rebuig a la persecució política i al Tribunal Suprem i, per altra banda, a la pròpia figura del suplicatori, ja que considera que l’aforament dels càrrecs electes té sentit des de la perspectiva de protegir la llibertat d’expressió, però quan es tracta de possibles temes de malversació de fons, no pot ser que cap persona estigui blindada encara que sigui càrrec electe.

 

25 de juny de 2020