El Pla Independitza’t i la Renda Bàsica Universal, dues apostes clau de la CUP per fer front a la crisi socioeconòmica que viu el país

Parlament

El Pla Independitza’t vol garantir l’accés a l’habitatge per la població d’entre 20 i 35 anys mitjançant l’ampliació del parc d’habitatge públic


La CUP ha anunciat avui dues mesures per fer front a la crisi socioeconòmica que es viu al país. Una crisi, que els anticapitalistes atribueixen a la submissió dels partits als interessos de la patronal que obvien la majoria de la població. “El país es divideix entre aquells que fomenten el treball, és a dir que fomenten que treballin els altres, i aquells que -efectivament- treballen”, ha resumit Laure Vega, candidata de la CUP per Barcelona.

És per això, que la CUP planteja dues grans apostes per revertir aquesta situació. D’una banda, el Pla Idependitza’t, una proposta centrada en mobilitzar l’habitatge buit i ampliar el parc d’habitatge públic; i, de l’altra, la Renda Bàsica Universal. Així ho ha explicat la candidata per Barcelona, Laure Vega: “Parlem d’una renda suficient i incondicional, universal i sufragada a través d’un impost a la riquesa sent el seu únic requisit el padró domiciliari”.

Segons la CUP, la situació de crisis d’accés a l’habitatge és una problemàtica centrada en com distribueix l’habitatge existent. En aquest sentit, els independentistes, defensen que l’única forma de garantir el dret a una llar per a tothom és a través d’una oferta pública robusta. Per això, el Pla Independitza’t busca mobilitzar l’habitatge buit i ampliar el parc d’habitatge públic perquè tota la població entre els 20 i els 35 anys puguin accedir al dret a un habitatge digne. “Tenim a prop d’un milió d’habitatges que no es dediquen a l’ús residencial. És a dir, un quart dels habitatges de Catalunya no serveixen per cobrir un dret sinó per especular i fer negoci. Aquí s’hi inclouen pisos buits, uns 400.000, d’ús esporàdic i habitatges d’ús turístic”, ha destacat Vega. Amb aquest context, cal sumar-hi les empreses amb més de 50 immobles, els “megatenidors”, les quals acumulen més de 50.000 immobles.

La CUP planteja, doncs, que amb la suma dels 400.000 pisos buits i els 20.000 immobles dels megatenidors es podria garantir que tota la població d’entre 20 i 35 es pogués independitzar de la llar familiar. “Això no és cap utopia, el que és una utopia és sostenir que funciona un model on l’habitatge és un bé de mercat quan a una ciutat amb 150.000 pisos on no viu ningú hi ha 3.000 famílies vivint a pensions. Cal ficar aquests pisos a disposició del Pla Independitza’t”.

Renda Bàsica Universal

L’altra gran proposta que la CUP per superar la situació de crisi socioeconòmica i superar la inflació i el llindar de pobresa, és la Renda Bàsica Universal. Una proposta que s’implantaria a través d’un impost a la riquesa sent el seu únic requisit el padró domiciliari.

Els anticapitalistes veuen la Renda Bàsica Universal com un element clau per tornar a fer política per la majoria i per garantir el dret a l’existència:  “Una prestació que sigui un dret per a totes aquelles persones que la Llei d’Estrangeria nega la seva regularització, perquè mai més s’hagi de viure amb por a casa perquè el sou no arriba per marxar; una renda que sigui suficient per a superar el llindar d’aquesta pobresa que assola un país ric; que acabi amb aquest “guanyar-nos la vida” a llocs on l’estem perdent. Una Renda Bàsica Universal que serveixi per combatre el xantatge que no ens deixa respirar entre la inflació, el preu de l’habitatge i els sous que no arriben”.

En aquest sentit, Vega ha lamentat que PSC i Junts impedissin desenvolupar la proposta des del Parlament de Catalunya aquesta passada legislatura.   

Segons els cupaires, aquestes dues propostes s’integren en la  Nova Economia Catalana que planteja la CUP la qual ha d’anar al servei del poble i no dels oligarques que ens segresten el treball, la vida i la democràcia.

9 d'abril de 2024