Les esquerres d’Amèrica Llatina donen suport al 9N

Nacional

Aquest dijous el Grup de Treball del XX Encuentro del Foro de São Paulo ha aprovat incloure a la declaració final de la trobada el […]


Aquest dijous el Grup de Treball del XX Encuentro del Foro de São Paulo ha aprovat incloure a la declaració final de la trobada el suport de les esquerres llatinoamericanes al procés democràtic d’autodeterminació de Catalunya, a petició de la CUP, ERC i ICV. Aquesta declaració s’ha de ratificar a la sessió de clausura de la trobada que tindrà lloc avui divendres a la ciutat boliviana de La Paz.

El Foro de São Paulo, que enguany s’ha celebrat del 25 al 29 d’agost, és una trobada de les forces de Llatinoamèrica i el Carib que se celebra cada any amb la participació d’un centenar d’organitzacions d’esquerres, amb l’objectiu d’intercanviar experiències per la cerca d’un model alternatiu de desenvolupament amb justícia social així com debatre sobre la integració regional, l’evolució de las relacions entre els països de la zona i els diversos mecanismes creats per profunditzar aquestes relacions. El fòrum manté relacions d’intercanvi i cooperació amb forces polítiques i socials d’altres continents. Entre les organitzacions que formen part del Foro hi destaquen el Movimiento al Socialismo de Bolívia, el Partit Socialista de Xile, el Partit dels Treballadors del Brasil, el Partit Comunista de Cuba, Alianza País de l’Equador, el Frente Sandinista de Liberación Nacional de Nicaragua, el Frente Amplio uruguaià o el Partit Socialista Unificat de Veneçuela, tots ells als governs dels respectius països. Això fa que aquest pronunciament sigui el més important fet per un organisme polític internacional fins ara.

La CUP, ERC i ICV van acordar proposar als participants del Foro São Paulo la inclusió del suport a l’exercici del Dret a Decidir del poble català a les seves resolucions, proposta que ha estat acceptada i aprovada. El text aprovat és el següent:

Los partidos políticos participantes en el XX Encuentro del Foro de São Paulo, reunidos del 25 al 29 de agosto en La Paz, Bolivia, ante el proceso radicalmente democrático que ha iniciado el pueblo de Cataluya con el objetivo de decidir su futuro político a través de las urnas

Resuelven:

Expresar su apoyo al proceso democrático catalán para que la ciudadanía de Catalunya pueda ejecer su derecho a decidir como pueblo. En este sentido, aplauden el consenso mayoritario conseguido entre representantes del Parlamento de Catalunya y la sociedad civil catalana, para la celebración de una consulta sobre el futuro político de Catalunya prevista para el próximo 9 de noviembre de 2014.

Instar al establecimiento de un diálogo entre las instituciones del Estado español y las instituciones catalanas con el fin de encontrar las condiciones que garanticen el ejercicio democrático del derecho a decidir del pueblo catalán.

Durant el curs passat el diputat de la CUP Quim Arrufat va fer dos viatges a Amèrica llatina, on va aprofitar per establir contactes amb diferents càrrecs institucionals, forces polítiques i moviments socials d’Argentina, Bolívia, Equador i Veneçuela, durant els quals es va explicar el procés que s’està duent a terme al nostre país a l’entorn de l’exercici del dret d’autodeterminació, a més de recollir experiències de diverses polítiques transformadores que es duen a terme en aquests països.

29 d'agost de 2014