Girona: La CUP exigeix a l’Ajuntament que atengui les recomanacions del Memorial Democràtic

Nacional

Segons l'organisme, el monument del carrer Heroïnes de Santa Bàrbara hauria de ser retirat de la via pública. La Direcció General de Memòria Democràtica de […]


Segons l'organisme, el monument del carrer Heroïnes de Santa Bàrbara hauria de ser retirat de la via pública. La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya acaba de fer públic el cens de simbologia franquista de Catalunya. En el marc de l'estudi, l'organisme dirigeix recomanacions als ens municipals per tal d'adeqüar la simbologia feixista a les disposicions de Llei de la Memòria Històrica espanyola.

La CUP demana a l'Ajuntament de Girona que atengui aquestes recomanacions i que ho faci específicament en el cas del monument del carrer Heroïnes de Santa Bàrbara.
 La CUP considera que l'aplicació de les recomanacions pot ajudar a "resituar els vestigis franquistes en el seu veritable context històric, que és el de l'opressió i la repressió durant la llarga dictadura", ha declarat Anna Pujolàs, portaveu de la formació.
 Segons Pujolàs, cal que l'Ajuntament de Girona escolti les recomanacions del Memorial sobre els 186 vestigis censats al municipi.  En aquest sentit, recorda que la Generalitat facilitarà les actuacions als ajuntaments a través de la convocatòria d’ajuts a la recuperació del patrimoni memorial. "Ja no hi pot haver més excuses. Cal actuar sobre aquells monuments més significatius i les raons econòmiques ja no han de ser un impediment".
 El cas del monument dedicat a Pere Coma Ysern, primer "caído" gironí, és especialment significatiu. Aquest monument es troba al carrer Heroïnes de Santa Bàrbara, al sector de Vista Alegre i està adosat en una casa. Aquest passat estiu va ser objecte d'una acció de sabotatge.
Segons les recomanacions del Memorial Democràtic fetes públiques la setmana passada, aquest monòlit en concret hauria de ser retirat de la via pública i ubicat en un "museu local". En aquest sentit, el passat mes de maig la CUP ja va fer pública una iniciativa per tal de retirar (o com a mínim contextualitzar) l'esmentat monument. En aquell moment la formació va demanar sensibilitat democràtica i respecte a les víctimes del franquisme per part dels responsables municipals.  Dies més tard, el 30 de maig, el regidor d'urbanisme – Joan Pluma – en declaracions al diari AVUI anunciava que abans de l'estiu l'assumpte seria solucionat. "Però la veritat és que a dia d'avui encara esperem alguna actuació. Confiem que la iniciativa del Memorial Democràtic faci que l'equip de govern municipal es replantegi la situació; la d'aquest monòlit i la d'altres monuments especialment ofensius que tenim a la ciutat", ha explicat l'Anna Pujolàs.
6 d'octubre de 2010