La CUP insta a ERC, Junts i Comuns a recuperar la llei de contenció de rendes per garantir el dret a l’habitatge digne

Nacional

Els  anticapitalistes es reivindiquen com l’alternativa per garantir els drets col·lectius amb municipis forts i propostes polítiques territorialitzades. La CUP ha aplegat més de 400 […]


Els  anticapitalistes es reivindiquen com l’alternativa per garantir els drets col·lectius amb municipis forts i propostes polítiques territorialitzades.

La CUP ha aplegat més de 400 persones a l’acte central de presentació de les candidatures municipals a Santa Coloma de Gramenet. Allà s’han definit com l’única organització política que posarà els drets al centre des dels ajuntaments d’arreu dels Països Catalans. Els independentistes han assegurat que seran necessaris als consistoris per bastir una alternativa que garanteixi el futur de les persones i el planeta. Una alternativa, diuen, “a les polítiques que destrueixen el territori i precaritzen la vida de la gent del país” que promouen ERC, PSC, Junts i els Comuns. 

Pels cupaires, la defensa a l’accés a un habitatge digne és la clau que marca la diferència amb la resta de forces polítiques. És per aquest motiu que posen el focus en la necessitat que els consistoris tinguin més eines per garantir un sostre digne mitjançant més recursos i eines legals. Així ho ha assenyalat la diputada de la CUP-NCG, Laia Estrada, qui a exemplificat les crítiques amb la Llei d’Habitatge del govern espanyol aprovada amb el suport d’ERC: “No regula el lloguer, ni impedeix els desnonaments, ni preveu el lloguer social, ni té cap règim sancionador.  És una obra electoralista, però feta a mida dels fons voltors“. En aquesta línia, s’ha referit Basha Changue, l’alcaldable per Barcelona i diputada al Parlament, Basha Changue, qui ha insistit a recuperar la Llei de Regulació dels Lloguers catalana interpel·lant als partits sobiranistes del Parlament a tornar-la a presentar, “som les que hem proposat tornar a entrar una llei catalana de lloguers de mínims, perquè sabem que és difícil però cal confrontar a les élits per aconseguir una vida digne per la gent treballadora del país. ERC, Comuns, Junts, sumeu-vos al sentit comú”. Changue ha subratllat que “la gent no viu de bones intencions, ni els lloguers es paguen amb grans proclames; ja ho diuen les companyes del moviment per l’habitatge: no s’entén, gent sense cases i cases sense gent”.

Les diputades també han fet èmfasi en la necessitat de garantir una xarxa de transport pública i digne pels municipis dels Països Catalans. A més, han carregat contra ja gestió del govern  amb el desgavell i el caos que pateixen les usuàries dels trens de Rodalies: “ERC ha estat incapaç de negociar el traspàs de Rodalies. Ara, a sobre es fan els indignats per reprovar la ministra mentre trinxen el Vallés”, ha denunciat Laia Estrada 

Un país per viure-hi
Un altre dels eixos de l’acte ha estat la defensa del territori i dels interessos de la classe treballadora. Des de les crítiques a la deixadesa a la qual es veuen subjectes tots aquells municipis que no són aparador del turisme fins a l’expulsió a les que es veuen sotmeses les veïnes de zones massificades com Barcelona o Palma. Així ho ha denunciat, la candidata de la CUP Crida Per la Palma, Jero Bonnin, tot assenyalant que “Mallorca no està en venda. No podem tenir una illa al servei de la indústria turística. Nosaltres volem una Mallorca per les que l’habiten. En uns Països Catalans que no siguin el balneari d’Europa”.

Per la seva banda, Aitor Blanc, candidat per Gramenet, ha defensat la CUP com “l’únic espai que defensa els interessos de la classe treballadora i que no compra el marc de l’extrema dreta” tot retraient al candidat republicà, Gabriel Rufián, que es vesteix de militar i continuï polítiques de seguretat “dignes de l’extrema dreta”. “La seguretat es garanteix amb pa, sostre, treball i educació, i no amb més policies ni vestint-se de xèrif. Volem seguretat, sí, la seguretat de viure bé”, ha sentenciat Blanc.

Per altra banda, els cupaires també han denunciat el racisme que promou la Junta Electoral Central i l’estat espanyol. Així ho ha dit, el candidat de Guanyem Girona, Lluc Salellas: “Hem de garantir que les persones nouvingudes puguin participar dels nostres processos participatius. Si l’estat espanyol els veta nosaltres hem d’aconseguir que puguin participar de les nostres vides als municipis. Tenen els mateixos drets.”

L’acte l’ha culminat la membre del Secretariat Nacional, Laure Vega, qui ha destacat la importància que la CUP tingui una presència forta en les eleccions municipals per l’autodeterminació dels Països Catalans. “Nosaltres som treballadores i lluitem per tota la bellesa d’aquest món perquè com dèiem independència per canviar-ho tot, era això: independència per canviar-ho tot. Perquè cap llei injusta ha de passar per sobre dels nostres drets”, ha conclòs, Vega.

7 de maig de 2023