La CUP-NCG proposa la creació d’un observatori per fiscalitzar l’aplicació de la Llei d’Amnistia

Parlament

Una proposta que han incorporat en la interpel·lació del ple del Parlament amb la voluntat que el “màxim de persones represaliades” es poguessin acollir a […]


Una proposta que han incorporat en la interpel·lació del ple del Parlament amb la voluntat que el “màxim de persones represaliades” es poguessin acollir a la norma

La CUP-NCG porta al Parlament la proposta de la creació d’un observatori d’anàlisi i seguiment sobre l’aplicació de la Llei d’Amnistia. Aquest mecanisme comptaria amb la participació de la societat civil i tindria per objectiu que el “màxim de persones represaliades” es poguessin acollir a la norma. Ho ha avançat el diputat de la CUP-NCG, Xavier Pellicer, en una entrevista al programa ‘Cafè d’Idees’ de RTVE.  La proposta es portarà al ple del Parlament aquesta setmana en format d’interpel·lació i es votarà aquest mes de desembre.

Els cupaires consideren que la Llei d’Amnistia que s’ha registrat aquesta setmana al Congrés genera “incerteses” i té “clarobscurs”. Per això, veuen imprescindible anticipar-se a l’aplicació i interpretació que faran els jutges sobre aquesta llei: “Hi ha casos que no estaria clar que entressin i d’altres que podrien quedar a mercè de jutges”, ha dit Pellicer. Davant aquesta situació, els anticapitalistes han llençat la proposta d’aquest mecanisme de control i verificació amb l’objectiu de vetllar perquè s’incloguin el “màxim de persones represaliades” a la llei d’amnistia. “Cal estar costat de totes les persones represaliades i denunciar totes les exclusions que durant l’aplicació d’aquesta llei es puguin produir”, ha explicat Pellicer.

A més, el diputat Pellicer en l’entrevista s’ha mostrat favorable que els partits independentistes donin suport a la proposta perquè pugui prosperar. Aquesta s’ha inclòs com un dels punts en la interpel·lació que defensarà el grup parlamentari en la sessió plenària i que es debatrà com un dels punts de  la moció del proper ple del mes de desembre.

Sobre els pressupostos del govern

Respecte als pressupostos de la Generalitat d’aquest 2024, el diputat Pellicer en l’entrevista ha situat els “quatre” punts de mínims per negociar-los: habitatge, regulació de preus, incidència en els serveis públics – en especial atenció a la sanitat – i abandonar macroprojectes com el del Hard Rock i el Quart Cinturó. “Ens sembla que si el govern vol respondre a les necessitats de la gent haurà d’abordar aquestes qüestions bàsiques”, ha dit Pellicer. A partir aquí, el diputat ha explicat que aniran a escoltar la proposta que els faci el govern d’Esquerra Republicana amb la “voluntat d’escoltar-los i valorar què els planteja”. 

Treballem amb l’objectiu que el màxim de persones represaliades es puguin acollir a aquesta llei d’amnistia
22 de novembre de 2023