La CUP-NCG reclama que es garanteixi una atenció sanitària de proximitat a infants i adolescents

Parlament

Els anticapitalistes denuncien que el nou model de pediatria agreuja les desigualtats i vulnera l’accés universal de la població a la sanitat pública


La CUP-NCG exigeix al govern revertir la pèrdua de l’atenció sanitària a la població pediàtrica. Una situació que estan patint molts CAPs d’arreu del territori on l’atenció de salut als usuaris de pediatria s’ha substituït per una atenció centralitzada en grans nuclis, els anomenats Equips Territorials d’Atenció Pediàtrica (ETAP). És per aquest motiu, que els cupaires han registrat al Parlament una proposta de resolució per tal de  canviar aquesta situació. 

La formació anticapitalista denuncia que aquest nou model de pediatria agreuja les desigualtats i vulnera l’accés universal de la població a la sanitat pública. En primer lloc, perquè les famílies afectades s’han de desplaçar a llargues distàncies a centres que sovint no tenen una xarxa de transport públic adequada. I, en segon lloc, perquè els professionals perden el contacte directe amb el territori i la comunitat de les criatures, fet que es tradueix en una pèrdua de qualitat assistencial.

A més, per la CUP l’eliminació del teixit pediàtric als barris i pobles de Catalunya suposa un pas més en el desmantellament del sistema sanitari públic i, en especial, de l’atenció primària. Aquesta tendència, sumada a l’externalització i privatització dels serveis de salut, facilita la substitució progressiva de la sanitat pública per un model privat, més car i que d’entrada ja deixaria desatesos als més vulnerables. Segons els independentistes, no és un problema de manca de recursos, sinó d’opcions polítiques, i cal que es faci marxa enrere a tot aquest procés de centralització territorial.

Per tot plegat, la CUP-NCG proposa que tots els infants i adolescents tinguin un metge i una infermera de referència en el seu CAP, malgrat que aquests professionals no siguin especialistes en pediatria. En aquest sentit, reclama al Govern que doni compliment el que es va acordar al ple del Parlament el passat desembre, a partir d’una moció cupaire, i dugui a terme la reversió del model de concentració d’atenció pediàtrica per a garantir que els infants siguin atesos en llurs centres d’atenció primària i consultoris de referència.Amb aquesta proposta, la CUP recull les reivindicacions de diverses entitats,  plataformes i coordinadores actives per la defensa de l’Atenció Primària de Salut als infants i joves dels seus territoris com: Recuperem Pediatria al Turó, SOS Pediatria Sabadell, Comissió Sanitat Pública 100% Vallès Occidental (que aglutina una trentena de pobles), Coordinadora en defensa de la sanitat pública Mataró-Maresme, Montbui per una Sanitat Digna, Urgències al CAP Terrassa Est, Marea Blanca, FOCAP, la Capçalera, sindicats CGT, SOM Intersindical, CATAC-CTS i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la FAVB i també diverses entitats veïnals com són les agrupades a la CONFAVC.

27 de febrer de 2024