Lleida: La plaça Paeria s’omple de solidaritat amb les detingudes a Oaxaca

Nacional

Més de 150 persones s'han concentrat, dilluns 13 d'agost, a la plaça Paeria de Lleida per mostrar la seva solidaritat amb les catalanes arrestades a Mèxic. […]


Més de 150 persones s'han concentrat, dilluns 13 d'agost, a la plaça Paeria de Lleida per mostrar la seva solidaritat amb les catalanes arrestades a Mèxic. Els concentrats i concentrades han demanat la  llibertat per a les quatre catalanes, tres noies i un noi, detingudes a la ciutat de Oaxaca diumenge 5 d’agost, entre les quals s'hi troben la lleidatana Ari, candidata de la CUP de Lleida a les darreres eleccions municipals, i la balaguerina Núria, i retingudes al centre d’internament per a persones immigrades de Iztapalapa a Ciutat de Mèxic. En la concentració, amics i amigues de l’Ari, la Núria, la Laia i el Ramon, han llegit una carta que els han pogut fer arribar i un comunicat de suport. També han llegit un escrit de Joan Vinyes, rector de la Universitat de Lleida, que ha enviat al cònsul espanyol a Mèxic i a l’ambaixador mexicà a l’estat espanyol.


Durant la concentració també s'ha llegit un manifest solidari reclamant la llibertat sense càrrecs de les detingudes amb el text següent:


4 COMPANYES CATALANES DETINGUDES A OAXACA


El diumenge 5 d’agost l’Ari, la Núria, la Laia, en Ramon i un noi mexicà van ser detingudes per la policia a la ciutat de Oaxaca, a l’estat de Mèxic, mentre hi eren de vacances. Sense explicacions i de males maneres, van ser introduïdes en furgonetes i traslladades a comissaria. Durant el trajecte i la detenció, la policia les va amenaçar, insultar i vexar: agressions físiques, sexuals i psicològiques. També els van robar la documentació, diners i objectes personals.


La persona de nacionalitat mexicana va ser posada en llibertat el dilluns 6 d’agost i les nostres companyes van ser traslladades davant d’una jutgessa i d’allà a l’Institut Nacional de Migració (INM) per procedir a la seva expulsió del país, al·legant que anaven indocumentades. L’expulsió no s’ha fet efectiva degut a un recurs d’amparo presentat davant dels tribunals i que està pendent de resoldre’s. El consulat espanyol els ha expedit nova documentació però aquesta no els ha estat donada per les autoritats migratòries. Durant aquests dies han rebut múltiples suports, entre ells el de la senadora mexicana Rosario Ibarra de Piedra.


Els amics i amigues de l’Ari, la Núria, la Laia i en Ramon sortim al carrer per:

  denunciar la seva situació: ja fa 8 dies que les van detenir i encara es troben recloses. Que les deixin en llibertat i sense càrrecs.

  mostrar la nostra preocupació tant pel seu estat físic i psicològic com pel tracte que han rebut

  mostrar la nostra indignació pels fets i exigir que s’aclareixin les circumstàncies de la detenció, què ha passat amb les seves pertinences i perquè les autoritats migratòries mexicanes han posat traves a la seva defensa jurídica.


LLIBERTAT INMEDIATA PER L’ARI, LA NÚRIA, LA LAIA I EN RAMON. ATUREM LA DEPORTACIÓ !

14 d'agost de 2007