Mataró: La CUP exigeix la preservació de Can Sisternes

Nacional

Aturem el creixement especulatiu i la destrucció del patrimoni arquitectònic de la ciutat!. Can Sisternes és un edifici catalogat ubicat al carrer de Sant Simó […]


Aturem el creixement especulatiu i la destrucció del patrimoni arquitectònic de la ciutat!. Can Sisternes és un edifici catalogat ubicat al carrer de Sant Simó 17 de Mataró. El maig de 2005, el govern municipal (PSC-ICV-ERC) va decidir, segons les seves paraules, autoritzar el projecte de “restauració i reconstrucció” de l’edifici, amb la finalitat d’aixecar-hi pisos. 

Momentàniament, els plans especulatius han estat aturats, gràcies a la intervenció de persones sensibles, associacions veïnals i col·lectius socials. La pressió ciudadana va forçar el Consell de Municipal de Patrimoni a sotmetre el projecte de Can Sisternes al dictamen de la Generalitat. Ara, la Direcció de Patrimoni Cultural ha resolt desestimar el projecte de l’Ajuntament considerant que representa una “descatalogació” de facto, alhora  que demana a l’Ajuntament que per continuar-lo endavant tramiti la seva descatalogació formal.

La CUP desaprovem la possibilitat que la Comissió Municipal de Patrimoni descatalogui Can Sisternes com a patrimoni arquitectònic i històric. En aquest sentit, denunciarem qualsevol opció que permeti la construcció de pisos.

Entenem que l’Ajuntament de Mataró ha de vetllar per la preservació del patrimoni arquitectònic de la ciutat i no cedir als interessos especulatius. Però en comptes d’ésser un contrapès, l’Ajuntament de Mataró s’ha destapat com a un trampolí dels especuladors.

Lamentem la manca de sensibilitat amb què actua el regidor d’urbanisme, Sr. Arcadi Vilert, que en els darrers tres anys ha impulsat una política de densificació urbana que ha comportat l’enderroc sistemàtic centenars d’edificis singulars i cases de cós, que tot i no estar catalogats, tenen un indubtable valor històric, paisatgístic i turístic.

Si el govern de Mataró no respecta ni tan sols els edificis catalogats, com és el cas de Can Sisternes, què no acabaran fent amb la resta del nostre patrimoni arquitectònic?

La cirurgia urbana que s’està duent a terme a Mataró, està densificant els barris, els està despersonalitzant i els està lliurant als interessos del consumisme i de l’especulació.

Per tot plegat, la CUP emplaça a la mobilització ciutadana, perquè és, ara per ara, l’única garantia per aturar el creixement especulatiu i millorar la nostra qualitat de vida.

Mataró, 25 de setembre de 2006
25 de setembre de 2006