Mig miler de persones omplen el Teatre Municipal per homenatjar l’independentista Antoní Massaguer

Nacional

Mig miler de persones van omplir ahir diumenge el teatre municipal de Berga per homenatjar l’exmilitant d’EPOCA i lluitador incansable Antoní Massaguer. L’element central de […]


Mig miler de persones van omplir ahir diumenge el teatre municipal de Berga per homenatjar l’exmilitant d’EPOCA i lluitador incansable Antoní Massaguer. L’element central de l’acte, organitzat pel Casal Panxo i Maulets Berguedà, va ser la preestrena del documental basat en la seva figura titulat ‘Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi’, recollint una de les seves expressions de lluita més populars.

L’homenatge va incloure parlaments, música en directe, una lectura de poemes dedicats als patriotes i l’actuació del cantautor solsoní Roger Mas, que va interpretar ‘Caminant’, de Jacint Verdaguer, i ‘Veles e vents’, d’Ausiàs March.

Prop d’onze anys després de la mort del destacat berguedà, les organitzacions independentistes de la comarca van voler homenatjar-lo amb un acte que va aplegar generacions de lluitadors al teatre municipal de Berga.

El record d’Antoní Massaguer es va vehicular durant tot l’acte a través de l’expressió que ell mateix va popularitzar: ‘Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi’, una frase que, segons es va palpar durant tot l’homenatge, descrivia la tenacitat, convicció i força de la seva figura. Així mateix ho va explicar Guim Tuson, portaveu del Casal Panxo i Maulets, que va fer la presentació de l’acte i va donar la benvinguda als assistents. Tuson va destacar la necessitat que l’independentisme actual recordi la tasca dels seus lluitadors històrics i va afirmar que Massaguer representa ‘tot un exemple per la lluita per l’alliberament social i nacional’ i el va descriure com una persona ‘tenaç’ i un ‘lluitador incansable’. El record de Massaguer, segons va afirmar Tuson, està molt present en la lluita independentista arreu del país tot i segons va constatar ‘el millor homenatge per a ell i per a molts més és la victòria’.

En l’acte també hi va intervenir Martí Majoral, portaveu de l’organització antirepressiva Alerta Solidària, que va fer un recorregut antirepressiu de l’esquerra independentista i va lloar la tasca que s’està portant a terme des de la mateixa organització hereva dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Majoral va condemnar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referent al català a l’escola i va criticar el Govern per impulsar el neoliberalisme que, segons va avisar, acabaria amb l’educació i la sanitat pública. En aquest context, va assenyalar que ‘només tenim una via: la de la lluita i la insubmissió’.

Majoral, però, també va fer un repàs històric d’alguns dels independentistes precedents a Massaguer i va recordar que, actualment, la repressió segueix viva, exemplificar-ne alguns dels casos més recents. Així mateix, va fer una menció especial als dos darrers presos independentistes catalans, Pep Musté i Joan Rocamora, i va apel·lar a la seva dignitat i fermesa a l’hora de rebutjar la reinserció. Majoral va advertir que els militants d’EPOCA tenien clara que la lluita per l’alliberament nacional i social és indestriable i va assegurar que ‘aquest és l’independentisme que ha perdurat al llarg dels anys’.

Preestrena del documental sobre Massaguer

L’evolució de l’independentisme des dels anys 70 i 80 fins a l’actualitat va venir de la mà del documental dedicat a la figura d’Antoní Massaguer elaborat per un grup de periodistes i professionals de l’audiovisual de la comarca. El director, Pere Gendrau, va explicar que l’obra s’ha fet amb la voluntat ‘d’arribar a tothom’ i va remarcar que s’ha intentat repassar la trajectòria d’Antoní Massaguer i analitzar quin ha estat el camí de l’independentisme fins avui. Gendrau també va subratllar que el documental s’havia fet amb pocs recursos i va acabar el seu parlament incidint en la unitat necessària que es desprèn de l’expressió popularitzada per Massaguer: anar-hi, anar-hi i anar-hi.

L’acte va finalitzar amb el desplegament d’una pancarta amb el rostre d’Antoní Massaguer i el cant dels Segadors.

5 de setembre de 2011