La persecució per la crema de fotos del rei s’emmarca en una estratègia repressiva de l’Estat contra la llibertat d’expressió

Nacional

L’esquerra independentista recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’estat per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans per un cas igual.


Segons diverses informacions publicades en diversos mitjans de comunicació, la fiscalia ha sol·licitat a l’Audiència Nacional espanyol que citi a declarar a cinc membres de l’Esquerra Independentista per un presumpte delicte d’injúries a la corona. Les diligències en qüestió estarien relacionades amb l’acció de rebuig a la monarquia espanyola en acabar la manifestació del passat 11 de setembre a Barcelona. Aquest tipus d’actuacions no són noves, i s’emmarquen en l’estratègia de repressió contra la llibertat d’expressió que suposa l’especial protecció jurídica que té la família reial espanyola.

De fet, s’escau recordar que la crema de fotografies de membres de la corona espanyola ja ha estat enjudiciada en ocasions anteriors. Especial menció requereix el cas dels dos joves de Girona que van ser jutjats i condemnats per l’Audiència Nacional espanyola arran de la crema d’una fotografia del rei l’any 2007, que va tenir com a resposta popular una onada de cremes arreu dels Països Catalans. Cal recordar que el març passat el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’estat per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans.

Així mateix, cal entendre aquesta actuació com un pas més en l’estratègia de repressió i persecució política de l’independentisme en el context polític de confrontació democràtica vers l’estat que es viu als Països Catalans i, en particular, a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del principat anunciada per la tardor de 2017.

Finalment, volem denunciar l’actuació del Departament d’Interior que és qui va ordenar el dispositiu dels Mossos d’Esquadra del passat 11 de setembre, arrel del qual es va remetre l’informe sobre el qual la fiscalia de l’Audiència Nacional basa el procediment penal contra les cinc independentistes investigades. No es pot entendre, justificar ni acceptar l’actitud proactiva del Departament d’Interior en la persecució de l’independentisme i de criminalització de la protesta, que una vegada més actua com a instrument repressiu de l’estat espanyol.

Països Catalans, 8 de novembre de 2016

Candidatura d’Unitat Popular
Alerta Solidària, organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista

8 de novembre de 2016