Sant Celoni: La Generalita admet que la crisi frena les ARE previstes

Nacional

La Generalitat admet que la crisi frena les ARE previstes i aposta ara per la rehabilitació d'habitatges i la introducció al mercat dels pisos buits. […]La Generalitat admet que la crisi frena les ARE previstes i aposta ara per la rehabilitació d'habitatges i la introducció al mercat dels pisos buits. Aquestes mesures alternatives en matèria d'habitatge han estat sempre propostes de la CUP


L'actual situació de crisi econòmica, que sacseja sobretot el món de la construcció, està fent que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques estigui començant a témer no poder tirar endavant amb la rapidesa que voldria la construcció del centenar d'Àrees Residencials Estratègiques (ARE) previstes a tot el territori català. Per contrarestar aquesta frenada, preveu incentivar "la rehabilitació d'habitatges i els ajuts al lloguer o les hipoteques", afirmava ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

Precisament, des de la CUP de Sant Celoni abans-d'ahir ens manifestàvem amb un article d'opinió a favor de mesures més sostenibles en matèria d'habitatge, com la rehabilitació d'habitatges i la introducció al mercat de pisos buits (a Sant Celoni n'hi ha més de 1.000) i contraris a les ARE, unes àrees fomentades únicament per salvar les butxaques descosides dels constructors.

Frenada de les ARE a Ripoll i a les Terres de l'Ebre

Se n'ha fet ressò Arnau Urgell a través del diari digital ElRipolles.info. Segons declaracions del director d'Urbanisme, Pere Solà, l'ARE prevista a la devesa del Pla de Ripoll podria "trigar 15 anys a executar-se i amb un cost de 9 milions d'euros". "Des d'Urbanisme s'admet la dificultat que suposen els elevadíssims costos d'urbanització, 9 milions d'euros, fruit d'actuar en una peça de tan sols 5 ha, amb elements patrimonials a mantenir i integrar i la necessitat de desenvolupar obres per mitigar la inundabilitat de l'espai", explica Urgell.

Pel que fa a les Terres de l'Ebre (on hi ha previstes tres ARE, a Tortosa, Móra d'Ebre i Amposta), el diari Avui publica que el "Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) s'ha marcat la rehabilitació i els ajuts al lloguer o les hipoteques com a apostes prioritàries per fomentar l'accés a l'habitatge a les Terres de l'Ebre en l'actual context de retrocés de la construcció de promocions de protecció oficial. Tot i la voluntat d'incentivar la construcció de nous habitatges protegits i facilitar l'accés al finançament, el conseller Francesc Baltasar ha explicat que el desenvolupament efectiu de les Àrees Residencials Estratègiques [les primeres que es desenvolupen a Catalunya] dependrà de la conjuntura de crisi. De moment, el DMAH ha detectat ja un increment notable de peticions d'ajuts per rehabilitar paral·lel al descens de les noves promocions protegides".

CUP SANT CELONI

www.santceloni.cup.cat

28 de novembre de 2008