El Vendrell: La CUP presenta una iniciativa popular per la retallada de sous dels càrrecs polítics

Nacional

El procés, que els permetria presentar la moció directament al ple de l’Ajuntament, haurà de comptar amb el recolzament del 10% de la població i, […]


El procés, que els permetria presentar la moció directament al ple de l’Ajuntament, haurà de comptar amb el recolzament del 10% de la població i, té com objectiu retallar els sous dels càrrecs polítics i eliminar les dietes per assistència a plens i a les diferents comissions.

 

Aquest dimarts Aleix Mallofré i Rubén Suan van anunciar, en roda de premsa, que la CUP vendrellenca iniciava el procés per presentar una iniciativa popular a l’Ajuntament del Vendrell. Aquest procediment, que portarà el nom d’Iniciativa Popular per la Retallada de Sous dels Càrrecs Polítics, permetria a l’organització independentista presentar una moció directament al ple del consistori. (…)

La moció, tal com va detallar Aleix Mallofré, vol reduir un 50% els sous dels càrrecs electes i dels càrrecs de confiança i a més a més, limitar el sou anual. Els càrrecs electes no podrien ingressar més de 28.000 € bruts per any i els de confiança 21.000 €, imports que anirien lligats a un jornada de 37 hores i mitja setmanals de treball efectiu. Per acabar, el text també demana suprimir les dietes que els càrrecs electes cobren per assistir als plens, així com les que perceben per assistir a les comissions informatives o a les sessions dels òrgans col·legiats dels organismes autònoms.

Segons Rubén Suan: ‘des de la CUP sempre hem cregut que una de les nostres línies de treball havia de ser canviar la forma de fer política ja que, avui dia, ens trobem una política professionalitzada que gairebé s’ha convertit més en una feina que altra cosa. Bona part de la gent que avui dia s’hi dedica ho fa per defensar els seus propis interessos i els del seu partit, sense tenir en compte els de les persones a les que teòricament representen. La política s’ha tornat en una forma més o menys fàcil de guanyar diners‘. Ell mateix explicava el perquè de la presentació de la iniciativa: ‘com a CUP no tenim representació al consistori i, per tant, no podem presentar directament mocions al ple. No obstant això, el procediment de la iniciativa popular permet fer-ho a qualsevol organització, entitat o persona de la vila. La moció ha de ser subscrita per un percentatge de veïns i veïnes del municipi que a les poblacions de més de 20.000 habitants ha de ser del 10%‘.

El text de la moció dóna dades molt interessants, entre elles, destacant pel seu import elevat, el gairebé un milió d’euros (exactament 917.832’76 €) que els pressupostos municipals de l’any 2009 destinaven als sous dels càrrecs electes i derivats. Una altra dada a destacar són els més de 64.000 €/any que cobren els càrrecs de confiança dels partits polítics, persones escollides a dit i que no han de realitzar cap tipus de procés selectiu.

En aquest sentit, Aleix Mallofré va denunciar que ‘És una vergonya que, a part dels sous, els regidors i regidores cobrin gairebé 400 € per l’assistència als plens, així com 300 € per assistir a reunions de les diverses comissions informatives i per assistir a les reunions dels organisme autònoms municipals‘. Parlant també d’aquestes dietes, Rubén Suan va recordar que ‘aquestes dades fan més mal quan sabem que molta gent gran tenen una pensió que gairebé no arriba a 400 € mensuals o, que molts aturats i aturades estant rebent el subsidi de 425 € mensuals, mentre, els càrrecs electes del Vendrell guanyen això per assistir a un ple que tan sols dura unes hores‘.

La CUP del Vendrell va anunciar que, aquest divendres 19 de novembre, instal·larà una paradeta informativa al carrer dels Cafès. Hi serà tota la tarda i els vendrellencs i vendrellenques que ho desitgin podran donar el seu suport a la iniciativa mitjançant la seva signatura.

17 de novembre de 2010