Vilafranca: L’Ajuntament aprova el protocol de la festa major sense la figura del Consell de la FM

Nacional

La CUP opta per l’abstenció fins que no sigui aprovada la creació d’un Consell de la Festa Major que vetlli pel compliment del protocol. El […]


La CUP opta per l’abstenció fins que no sigui aprovada la creació d’un Consell de la Festa Major que vetlli pel compliment del protocol. El protocol de la festa major es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC-ICV i ERC) i de CiU, i amb l’abstenció de PP i la CUP. El regidor de Cultura, Joan Rios (ERC) va explicar que el protocol era una petició feta al 2001 pel Pla d’Acció Cultural, que es va començar a redactar ara fa dos anys i que en els darrers nou mesos encara s’han estat rebent esmenes.Al final, el que s’ha aprovat és un retrat de la festa major de Vilafranca, és a dir, com s’organitza, quin és el calendari d’actes típics que es repeteixen cada any…, en fi, una radiografia, que deixa de banda els aspectes polèmics, com poden ser les propostes de millora del seu funcionament. Aspectes com la limitació d’anys d’estada dins els balls folklòrics, o la manera d’entrar-hi, han quedat aparcats per a més endavant. En concret, amb l’acord de Ple de dimarts, l’Ajuntament assumeix el compromís d’aprovar al desembre una proposta de Consell de la Festa Major i el seu reglament intern, que és on s’hauran de debatre tots els aspectes polèmics.

Per part dels grups municipals a l’oposició, Otger Amatller (CUP) va acusar Rios d’amagar el cap sota l’ala en aparcar els temes polèmics per a més endavant; Rios va respondre que el seu compromís d’aprovar-los al desembre és ferm.

Josep Ramon (PP) va dir que estava d’acord en el 99,99% del protocol; únicament s’oposa al fet que la processó del 30 d’agost contempli dos recorreguts (el tradicional, que passa per la rambla de Sant Francesc, i el dels últims dos anys, que l’evita); Ramon vol que el seguici passi sempre per la rambla.

Josep M. Figueras (CiU) va considerar positiu aprovar el protocol, encara que es limités a descriure la festa i es deixessin per a més endavant les modificacions. Joan Rios va acabar dient que el protocol de la festa major “serà un document històric”.

www.lafura.cat

29 d'abril de 2015