Vilafranca: La CUP presentara una moció al Ple de octubre demanant l’absolució dels sis penedesencs

Nacional

La Coordinadora Antirepressiva del Penedès (CAP) ha convocat per avui divendres, a dos quarts de vuit del vespre, a la plaça de la Vila, una […]


La Coordinadora Antirepressiva del Penedès (CAP) ha convocat per avui divendres, a dos quarts de vuit del vespre, a la plaça de la Vila, una manifestació per exigir “la immediata absolució dels independentistes encausats pels fets dels Monjos” del juliol del 2002. Unes hores més tard, a les 10 de la nit, a la zona esportiva, tindrà lloc un concert solidari amb els grups Betagarri, Obrint Pas, Berri Txzarrak i Revolta 21. Els beneficis es destinaran a la CAP per costejar les despeses del judici i la campanya de suport. Una part es destinarà també al col·lectiu de suport a preses i presos polítics catalans Rescat. Els encausats, que esperen el judici pel proper 3 de novembre, afronten penes de divuit mesos fins 2 anys i mig de presó i quantioses multes.

Els fets es remunten el 17 de juliol de 2002. Amb motiu de la visita de l’aleshores ministre d’Agricultura Arias Cañete a Vilafranca es va convocar una concentració a la plaça de la Vila per mostrar el rebuig “a les polítiques espanyolistes, reaccionàries i autoritàries” del govern Azanar. Els concentrats, que exercien el seu dret a manifestar-se, van ser rebuts per una forta dotació de la Guàrdia Civil que va intentar dissoldre la concentració amb amenaces. Finalment, els guàrdies civils i nombrosos agents de paisà dels mossos d’esquadra van dispersar a cops de porra els concentrats.

Dos dies després, el divendres 19 de juliol, es va celebrar un concert en motiu de la festa major dels Monjos en el transcurs del qual una desena de caps rapats van provocar repetidament a una part dels assistents, de manera que es va iniciar una baralla en la qual van intervenir agents de la Policia Local de Santa Margarida i els Monjos que es van interposar entre els dos bàndols. En aquesta situació, un dels joves caps rapats va apunyalar al ventre a un jove magrebí i en va ferir un altre a la mà. Davant l’estupor dels presents, la policia va protegir la fugida dels agressors i no va avisar cap ambulància per atendre els ferits i es van encarar amb els assistents al concert. Més tard, guàrdia civil i policia local van practicar cinc detencions. Segons la CAP, els detinguts van ser traslladats a la caserna de Vilafranca, van ser apallissats, insultats i humiliats pels agents de la guàrdia civil. Un grup de militants independentistes s’hi va desplaçar per interessar-se per l’estat dels detinguts i van ser rebuts amb una “brutal càrrega” i la detenció de dues persones més que van ser “identificades com a participants de la concentració de rebuig contra el ministre espanyol Cañete del dimecres 17 i que també van ser apallissats i detinguts”. Els van traslladar dins la caserna amb els altres cinc detinguts, on els cops, els insults i les humiliacions no van parar fins que van ser posats en llibertat, el matí de dissabte 20 de juliol de 2002. De fet, la CAP explica que el mateix 17 de juliol del 2002 quan l’actuació de les forces policials va ser recriminada per les persones que es trobaven a la plaça de la Vila, els agents de la guàrdia civil van “amenaçar els concentrats amb prendre represàlies”. Després de quatre anys dels fets, ara se celebrarà el judici contra els detinguts que afronten penes de presó i multes. En canvi, les seves denúncies contra la guàrdia civil, per tortures i per negligència en deixar escapar l’autor de l’agressió amb arma blanca, han quedat només en una pena de faltes per als agents.

Mobilització de suport

  Davant d’aquesta situació un seguit d’organitzacions, col·lectius i persones del Penedès i dels Països Catalans ha posat en marxa aquestes accions de suport en considerar que no es podien “quedar de braços plegats davant la injustícia que suposa que els nostres companys vagin a la presó i hagin de pagar grans multes per haver exercit els seus drets i recriminat a les autoritats i als cossos policials les seves accions negligents, deshonestes i antidemocràtiques”. Així mateix, els impulsors d’aquestes accions de solidaritat denuncien que la “la justícia espanyola minimitza els càrrecs contra els agents responsables de les tortures i assegura la impunitat de l’agressor que va apunyalar públicament una persona.” Juntament amb aquestes accions, la CUP presentarà en el proper ple municipal una moció en què es demanarà que l’Ajuntament reclami la immediata absolució dels encausats i denunciï la impunitat policial. La CAP també recorda que el mes de juliol d’enguany un jove de Sant Sadurní va ser citat a declarar a l’Audiència Nacional per presumptes injúries a Espanya comeses a través d’internet i que posteriorment va ser absolt. Així mateix, la CAP recorden els 10 penedesencs que es troben pendents de judici per haver-se manifestat pel no a la Constitució Europea durant la jornada de reflexió. Val a dir que fins avui divendres, abans de l’inici de la concentració, es podran adquirir entrades per al concert a la Fornal i a l’Ateneu X per 12 euros. A la taquilla valdrà 15 euros.

6 d'octubre de 2006